Po Jihlavě omezuje péči i nemocnice v Novém Městě. Dvacet zdravotníků má covid-19

6. říjen 2020 06:10

Nemocnice v Česku se začínají potýkat s nedostatkem personálu. Řada jejich zaměstnanců je nakažených novým koronavirem nebo musí být v karanténě.

Například jihlavská nemocnice měla včera 38 zaměstnanců s covid-19. Na konci minulého týdne ohlásila utlumení neakutní péče a plánovaných operací. Ke stejnému kroku od zítřka přistupuje i nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Hodiny bez toalety, jídla a pití

„Děvčata musí použít ochranné pomůcky, ve kterých tráví většinu pracovní doby. Na oddělení jsou intervaly, kdy se děvčata střídají po třech až šesti hodinách. Celou dobu si nemohou dojít na toaletu, najíst se, napít se, je to velice nekomfortní,“ řekla vrchní sestra infekčního oddělení jihlavské nemocnice Eva Trnková.

Oddělení se potýká také s nedostatkem personálu. „Máme posílené služby ze sestřiček z jiných oddělení, kde je situace bohužel také špatná.“

Zdravotníci s covid-19

Nemocnice Jihlava měla k pondělku 38 zaměstnanců s nemocí covid-19. „Počet zaměstnanců, kteří chodí do práce, se snižuje. Omezení péče je hlavně preventivní důvod. Není to tak, že by nemocnice nebyla schopná ošetřovat pacienty. Jen nechceme, aby to nedošlo do fáze, že by nebyla, proto se to omezilo.“

Péči omezuje také nemocnice v Novém Městě na Moravě. Tam měli 20 zaměstnanců s nemocí covid-19. „Věci, které nesnesou odkladu, budou dál probíhat. Lidé s akutními problémy se nemusí bát, že by nedostali zdravotnickou péči,“ řekla mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Jak dlouho budou omezení platit, není zatím jasné. Situace se podle zdravotníků mění každým dnem.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související