Plující labutě, bludičky, zpívající ostrov. Světlá nad Sázavou zve na Vánoční stezku

30. prosinec 2021

Města a obce na Vysočině si pro vánoční svátky připravily ozdobené stromky, betlémy, ledové plochy k bruslení a spoustu světýlek.

Světlá nad Sázavou zve na světelnou Vánoční stezku. Slibuje spojení kouzla zámeckého parku, hudby a do zimní tmy svítících objektů.

Z náměstí…

Vánoční vycházka po Světlé začíná na náměstí Trčků z Lípy u velkého ozdobeného stromu, a pokračuje přes most k zámku. První překvapení čeká nad řekou Sázavou.

U altánu je nad vodou nainstalovaný svítící anděl. „Pokud je tma, tak jen slyšíte hučet řeku a vidíte, jak se anděl vznáší v temnotách,“ říká ředitelka kulturního zařízení KyTICe Jana Kupčíková. „Stezka je naaranžovaná tak, aby dělala radost, aby vzbuzovala emoce,“ dodává.

Zámecký park

Nejatraktivnější výzdoba ale na návštěvníky města čeká v zámeckém parku. Po trase jsou rozmístěné světelné objekty, například medvědi, ježek, páv, nebo andělé trubači. Nad cestičkami svítí hvězdy, z potoka problikávají bludičky.

Nejkouzelnější je ale určitě zámecký rybník se zpívajícím ostrovem. „Kde se po setmění každých patnáct minut ozve hudba, a po dobu té produkce se rozsvítí i anděl, který je jinak v temnotách,“ popisuje Jana Kupčíková. Nad rybníkem také letí velký svítící pták a po hladině plují labutě.  

Stezku pohodlně projedou i maminky s kočárkem a podle zkušeností Jany Kupčíkové je v parku není možné dopředu říct, jak dlouho bude procházka trvat. Lidé si ji totiž užívají. Pro vzpomínku na příjemný vánoční podvečer se pak návštěvníci často fotografují v kočáře taženém světelným koněm.

Spustit audio

Související