Plastický chirurg Roman Kufa: Většina pacientů jsou obyčejní lidé, kteří si na operaci ušetří

23. červen 2020

Roman Kufa je špičkovým specialistou v plastické chirurgii, v tomto oboru získal také titul soudního znalce. Pomáhá pacientům změnit vzhled, zbavit se komplexů a zlepšit sebevědomí. Po úspěšném zákroku by podle něho měl být spokojený klient i lékař.

V plastické chirurgii je doktor Roman Kufa mezinárodně uznávaným odborníkem, v běžném životě se však snaží nedívat se na lidi úhlem své profese. Nesleduje je a nepřemýšlí o tom, co by se na jejich vzhledu dalo vylepšit. „Sám od sebe nikomu nic nedoporučuji, nikomu neříkám, jak by měl vypadat. Mám svoje zájmy a rodinu, běžně jsem v práci od rána do večera, proto se mimo kliniku snažím všechno vypustit. Nikdy také operace nedoporučuji sám od sebe. Pokud má někdo problém s tím, jak vypadá, tak za mnou přijde na kliniku.“

Pro úspěšnost zákroku plastické chirurgie je podle Romana Kufy velmi důležitá vstupní konzultace, někdy je dokonce nutné klientovi operaci rozmluvit: „Hodně záleží na tom, jestli je pacient soudný. Musíme si ujasnit, zda jeho požadavky jsou oprávněné a zda je lékař schopen takovou operaci provést. Pokud si to vzájemně nesedne, nemá to smysl a není možné pokračovat dál,“ vysvětluje lékař. 

Xavera zajímalo, jaký je typický požadavek klientů, který vůbec nelze realizovat. Podle Romana Kufy je to návrat mladistvého vzhledu o desítky let. „Stává se, že na kliniku přijde starší žena, přinese fotografii, jak vypadala za mlada a řekne: ‚Dám vám peníze a udělejte mě takhle‘. To samozřejmě není možné, současná plastická chirurgie toho dokáže hodně, ale zázraky dělat neumí.

V poslední době si zákroky plastické chirurgie více dopřávají i muži

Zlepšení vzhledu pomocí plastické chirurgie bývalo dříve spojováno hlavně s různými celebritami. „Dnes je jiná doba,“ přibližuje Roman Kufa. „Většina našich pacientů jsou obyčejní lidé, kteří si na operaci ušetří. Změnil se také poměr žen a mužů, kteří chodí na zákroky. Je pravda, že ženy stále převažují, ale i muži chtějí vypadat dobře. V současné době tvoří muži kolem dvaceti procent naší klientely a jejich počet se zvyšuje.“  

Muži si podle lékaře nechávají nejčastěji upravit převislá víčka, což je zákrok nejenom estetický, ale často i zdravotní. Kvůli převislým víčkům totiž mnozí špatně vidí. Mezi další zákroky, jejichž počet se u mužů zvyšuje, patří úpravy nosů a uší, častější bývá i liposukce břicha. 

Surfař na vlnách i na sněhu a horolezec

Pro zdárně provedenou operaci plastické chirurgie je velmi důležité, aby byl lékař v absolutní pohodě. Operace jsou totiž náročné psychicky i fyzicky: „Je tam celá řada různých faktorů, které musíte hlídat. Proto je to dost vyčerpávající práce, kterou potom musíte umět nějak kompenzovat,“ říká Roman Kufa. On sám nejraději relaxuje sportem. Výčet jeho sportovních aktivit je vskutku impozantní, od plavání, přes surfování až po horolezectví. Nejvíce ho lákají adrenalinové záležitosti. Možná vás proto překvapí, že má i jednoho velmi poklidného koníčka. Pokud vás zajímá, jaký to je, poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio