Plány na Jurkovičovu rozhlednu v Rožnově pod Radhoštěm ležely v šuplíku přes sto let

23. duben 2014
Česko – země neznámá

Jedna z nejmalebnějších rozhleden u nás se tyčí kousek nad Rožnovem pod Radhoštěm. Vznikla podle návrhu valašské architektonické legendy Dušana Jurkoviče. Jeho lázeňský dům v Luhačovicích, horská stavení Maměnka a Libušín jsou oblíbeným cílem turistů. Přestože první návrh Dušana Jurkoviče byl právě na zmíněnou rozhlednu, její výstavby se za svého života nedočkal. Nad Rožnovem začala růst až víc než sto let po architektově smrti.

Dušan Jurkovič byl na konci 19. století osloven turistickým spolkem z Valašského meziříčí, aby vytvořil návrh unikátní valašské rozhledny. To se sice povedlo, ale spolku už se nepodařilo najít peníze na její realizaci. Po více jak sto letech se k plánům náhodou dostal rožnovský etnograf Daniel Drápala, který se výrazně zasadil o to, aby Rožnov pod Radhoštěm rozhlednu postavil.

A tak už třetí sezónu na Karlův kopec proudí návštěvníci po stezkách, které mají svou historii v předminulém století, kdy tudy chodili lázeňští hosté. To se dnes málo ví, ale v Rožnově pod Radhoštěm byly klimatické lázně a zároveň se zde léčilo trávicí ústrojí. Hlavním léčebným prvkem byl čerstvý vzduch a také žinčica – valašská forma zákysu, která má ve větším množství projímavé účinky.

Jurkovičova rozhledna

Z vyhlídkové plošiny můžete sledovat i život veverek

Bývalé lázeňské stezky se pomalu daří úspěšně rekonstruovat, nicméně pokud chcete mít jistotu, že nezabloudíte, pak doporučená cesta na rozhlednu začíná na parkovišti u Valašského muzea v přírodě. Na místo se dostanete nejen autem, ale i hromadnou dopravou.

Odtud se pak vydáte po zelené, ovšem nesmíte zapomenout sledovat značení, protože když včas neuhnete, dojdete až na Pustevny. Na Pustevnách je sice hezky, ale od rozhledny Dušana Jurkoviče je to dost daleko.

Když se vyšplháte až na vyhlídkovou plošinu rozhledny do výšky 18 metrů nad povrch zemský, čeká vás nádherný výhled do údolí, které svírá města Rožnov pod Radhoštěm, Zubří a Valašské meziříčí, z další strany pak uvidíte malebnou valašskou krajinu a Hutisko-Solanec.

Ovšem můžete si tu užít i lehce zoologické představení. Rozhledna stojí totiž uprostřed lesa, pročež se ho musel kus vykácet, aby bylo z vrcholu stavby něco vidět. Nicméně jeden strom těsně vedle rozhledny zůstal, a tak může návštěvník sledovat život na této vzrostlé borovici. I kvůli tomu stojí návštěva Rožnova pod Radhoštěm a rozhledny Dušana Jurkoviče za to.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio