Pivo může roztrhnout i korkový špunt
Většina z nás má spojeno pivo s klasickou zelenou nebo hnědou lahví. Třeba v Belgii se prodávají piva stáčená do vinných lahví.
„Jsou to lahve ve stylu šampaňského. Nahoře je klasická přidrátováná korková zátka. Je tam vyšší obsah oxidu uhličitého, takže drát na korku má svou funkci. Klidně vám to může vybuchnout stejně jako sekt,“ popisuje jihlavský odborník na piva Aleš Poul.
Piva ve vinných lahvích chutnají úplně jinak než naše české ležáky. „Jsou svrchně kvašená, jsou chuťově jemnější, vzdušnější. A pijí se taky v lehčích skleničkách. Nemusí to být vyloženě šampusky, ale půllitr bych nedoporučoval,“ radí majitel první pivotéky na Vysočině.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.