Piva z Vysočiny cení znalci hodně vysoko

7. listopad 2012
Zprávy z

V soutěži o pivo a pivovar roku zabodovala Chotěboř, Jihlava a Humpolec. Soutěž pořádá od roku 1990 Sdružení přátel piva, jeho členové jsou pivní znalci a fajnšmekři z celé republiky.

"Spotřebitelé hodnotí jednotlivá piva ve dvou kolech. Tři vybraná nejoblíbenější piva posuzují z hlediska kvality. Tady jsme zabodovali s dvanáctkou a velmi si toho vážíme. Dosáhli jsme také na Pivovar roku, získali jsme ho v naší krátké historii tři a půl let už podruhé. To se ještě nikomu nepodařilo a o to víc nás to potěšilo, " říká ředitel Richard Moravec. "Navíc v téhle době, kdy je hospody všeobecně prožívají odchod štamgastů, " dodává.

Vedení pivovaru Chotěboř

Chotěbořský pivovar letos plánuje vystavit o čtvrtinu víc piva než vloni. "Už na začátku listopadu jsme prodali stejné množství piva jako za celý loňský rok. Takže teď už vlastně vaříme navíc," zmiňuje sládek pivovaru Odlřich Záruba. Pivovar je postavený na celkovou kapacitu mezi třiceti až čtyřiceti tisíci hektolitry. "K tomuhle objemu se chceme postupně propracovat," uvádí jednatel Roman Stryk. Mezi další úspěšné pivovary, které zabodovaly v letošní spotřebitelské soutěži, patří jihlavský pivovar Ježek. Pivní znalci dali zlatou jeho jedenáctistupňovému pivu. Humpolecký Bernard získal nejvíc nominací v jednotlivých kategoriích a umístil se za Chotěboří v top kategorii o pivovar roku.

Základní suroviny k výrobě piva
Spustit audio