Petříček: Ministři ČSSD jsou připraveni rezignovat. Vadí mi nedodržování ústavy

12. červenec 2019

Vládní krize mezi koaličními partnery ANO a ČSSD stále není u konce. Přestože proběhlo hned několik schůzek s prezidentem Milošem Zemanem. Rozpadne se vláda?

Petr Hartman: Zeman za asistence Babiše vytlačuje ČSSD z vlády

Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

„Někdo říká, že jsem slabý premiér. To je nesmysl, jen nepotřebuji další konflikt“, prohlásil v médiích Andrej Babiš.

Podle ministra zahraničních věcí a místopředsedy sociální demokracie Tomáše Petříčka je to klidně možné. „Nechci do pondělního předsednictva ČSSD nic předjímat. Stále je prostor na jednání,“ odpovídá v Interview Plus.

„Měli bychom zůstat v koalici, pouze pokud budou předpoklady k dalšímu setrvání ve vládě naplněny. Sociální demokracie udělala už řadu kompromisů tak, aby kabinet mohl dál fungovat, a mrzí mě, že místo práce pro občany řešíme východisko z této ústavní krize,“ dodává Petříček.

Tyto „předpoklady pro další setrvání ve vládě“ prý v tuto chvíli naplněny nejsou, ale rozhodne se v pondělí na předsednictvu. Co pak Petříček říká na názor, podle kterého se premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodl obětovat vládu jen proto, aby se nedostal do konfliktu s prezidentem?

ČSSD si musí zachovat tvář

„Prezident by měl konat podle ústavy,“ odpovídá. „Předseda vlády měl možnost prezidenta přesvědčit, jak slíbil, ale to se nestalo. Myslím, že se ČSSD musí zachovat tak, aby zůstalo zachováno její čisté svědomí směrem k voličům.“

Když se do pondělního zasedání vedení strany nestane nic zásadního, co by pomohlo odblokovat patovou situaci, pak budou ministři za ČSSD připraveni na rezignaci. „Ano, jsem o tom přesvědčen,“ potvrzuje Petříček.

„Pořád ale věřím, že je tady prostor pro nalezení řešení. Jde ale o principy, a pokud se nedodržuje Ústava ČR, a my bychom na to nereagovali, tak to bude vrhat špatné světlo na celou ČSSD,“ dodává.

Petr Holec: ČSSD Zeman už zničil. Zničí i vlastní vládu?

Miloš Zeman

Sněmovní hlasování o nedůvěře vládě zopakovalo obvyklou ironii: zatímco opozice mířila na premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, nejvíc to celé zase odskákala ČSSD.

Pokud se pustí do spekulací ohledně Zemanova odmítnutí jmenovat Michala Šmardu ministrem kultury, pak říká: „Prezident se už veřejně vyjádřil, že má pochyby o kvalifikaci Šmardy. Já takové pochybnosti nemám. Vybrali jsme osobnost, která je schopna vést Nové Město na Moravě, která má manažerské a komunikační schopnosti nutné k uklidnění situace v rezortu kultury. Měl by dostat tuto příležitost a věřím, že bude dobrým ministrem.“  

Petříčkovi se taky zrovna nezdá včerejší Babišovo vyjádření po schůzce se Zemanem, podle kterého nepovažuje Šmardu, stejně jako prezident, za ideálního kandidáta. Podmínkou vládní spolupráce totiž bylo mj. i nekádrování jednotlivých kandidátů. „Premiér včera Šmardu hodnotil, což mi připadá, že není v duchu naší koaliční smlouvy.“

Nechci směřování na Rusko a Čínu

Pokud ale sociální demokraté z koalice odejdou, co bude dál? Svou „připravenost“ zastoupit ČSSD už mnohokrát vyjádřilo hnutí SPD  Tomio Okamura. To podle ministra zahraničí opravdu může být problém.

Když se Zeman, Babiš a Hamáček dohodnou, nebudeme dělat problémy, slibuje Gajdůšková (ČSSD)

Alena Gajdůšková

Průtahy kolem odvolávání ministra kultury za ČSSD mohou přerůst v odchod všech zástupců této strany z vlády, možná i k pádu celého kabinetu. Poté, co prezident už několik týdnů odmítá přijmout návrh na odvolání Antonína Staňka, požaduje sociální demokracie, aby premiér podal na hlavu státu kompetenční žalobu. Pro to ale Andrej Babiš nevidí důvod. Splní ČSSD svoje hrozby?

„Mám obavy i z toho, kam se stočí kurz české zahraniční politiky, který jsem se snažil držet v duchu polistopadových hodnot… Bylo by velmi nešťastné, kdybychom se dál orientovali příliš na Východ – směrem na Rusko a Čínu. Místo to, abychom pracovali na našem postavení v EU a na spolupráci se spojenci. Za to jsme klíči na Václavském náměstí v listopadu 89 necinkali,“ dodává Tomáš Petříček.

Kdy by se vláda mohla shodnout na jméně kandidáta na eurokomisaře? Proč by sám preferoval Věru Jourovou? O čem jednal na své cestě do Gruzie? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Jan Bumba.  

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související