Pět dětí se v Opavě nadýchalo oxidu uhelnatého. Záchranáři ošetřovali i jednoho dospělého

18. únor 2019

Opavští hasiči spolu s posádkami zdravotnické záchranky zasahovali v neděli odpoledne v Opavě u úniku oxidu uhelnatého v bytě. Jedovatého plynu se tam nadýchalo celkem šest lidí, jedna osoba byla v bezvědomí.

Patnáctiletá dívka byla blízkými objevena v koupelně, v níž se rovněž nalézal plynový spotřebič, v bezvědomí. Po urychleném vynesení pacientky z nebezpečného prostoru, zahájili záchranáři poskytování přednemocniční neodkladné péče.

„Dívka se nalézala ve stavu přímo ohrožujícím její život, musela být zaintubována a převedena na přístrojem řízenou ventilaci. Po podání léků a dalších opatřeních ji pozemní posádky přepravily do nemocnice v Ostravě,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Oxid uhelnatý je hořlavý, bezbarvý, jedovatý plyn. „Mezi hasiči bývá nazýván tichým zabijákem, není totiž ani vidět ani cítit a již při velice malých koncentracích se pevně navazuje na krevní barvivo namísto kyslíku. Krví je pak roznášen po celém těle, vytlačuje kyslík a dochází k tragické otravě. Tento plyn zaujímá první místo mezi náhodnými otravami v Evropě,“ říká mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Lékaři museli ošetřit také další čtyři osoby, které se v zamořeném prostoru nalézaly: dva chlapce ve věku 14 a 17 let, jedenáctiletou dívku a sedmačtyřicetiletého muže. „Děti byly předány do péče dětského, muž interního oddělení opavské Slezské nemocnice. Stav ostatních čtyř pacientů se jevil jako lehčí, až středně závažný, všichni byli při vědomí,“ doplnil Humpl.

Hasiči pomohli záchranné službě s ošetřením dalších nadýchaných osob, měřili saturaci a podali kyslík k dýchání. Zasahující jednotka v průběhu zásahu uzavřela přívod plynu do spotřebiče a vyloučila ho z užívání až do provedení odborné kontroly.

Páteční zásah v Třinci

Už v pátek dopoledne zasahovali moravskoslezští záchranáři v Třinci, kde se v rodinném domě oxidem uhelnatým přiotrávili dva lidé. Pětasedmdesátiletý muž byl v bezvědomí a ohrožení života.

„Hasiči v dýchací technice potom objevili v prvním patře dvě ženy středního věku – jedné bylo špatně, druhá byla v té době bez příznaků zdravotních potíží. Okamžitě je vyvedli ven,“ uvedli hasiči.

Humpl uvedl, že záchranáři přepravili do nemocnice rovněž sedmačtyřicetiletou ženu. Plyn byl v celém třineckém domě včetně půdy. Příčina jeho úniku zatím není známa, podle zasahujících hasičů se tak mohlo stát v souvislosti s nekvalitně postaveným komínovým tělesem.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio