Pěstitelé brambor na Vysočině čekají průměrné výnosy. Vliv ještě bude mít počasí

31. červenec 2021 06:00

Pěstitelé brambor na Vysočině letos čekají nejvýš průměrné výnosy kvůli chladnému jaru, které sázení brambor zpozdilo.

Na semináři v Havlíčkově Borové to řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. V tomto kraji je třetina českých bramborových polí, pěstují se později sklízené odrůdy. Počasí bude mít podle předsedy svazu vliv na bramborová pole Vysočiny až do druhé poloviny srpna. Situace se může lišit místo od místa.

Ranější brambory

Brambory vysázené v květnu do horších půdních podmínek mají podle Králíčka asi dvoutýdenní zpoždění. Lépe jsou na tom s výnosy pěstitelé raných brambor v jiných částech Česka, kteří mohli brambory nasázet celkem včas. Už je sklízejí. Odbyt raných brambor je teď slabší kvůli dovoleným a prázdninám ve školách.

„Tomu odpovídají i ceny,“ řekl předseda svazu. Uvedl, že obchodní řetězce nabízejí brambory i v akcích. „Brambory jsou dneska pod deset korun za kilogram, pro spotřebitele to je cena velmi příznivá,“ míní.

Další omezení ploch

Zemědělské podniky v Česku podle Českého statistického úřadu letos také omezily pěstování brambor. Mají je zhruba na 22.800 hektarech polí, což je o 1000 hektarů méně než před rokem. Rozloha bramborových polí na Vysočině klesla přibližně o pět procent na 7662 hektarů.

„Pokud mám informace ze zahraničí, ten stav je podobný a ani tam žádné rekordy padat nebudou,“ řekl Králíček k vyhlídkám na novou úrodu. K úbytku polí s bramborami v Česku přispěly ekonomické výsledky minulé sklizně, prodej brambor srážela koronavirová epidemie.

Nejvíc zřejmě tratili menší pěstitelé, kteří dodávají brambory přímo do školních jídelen, restaurací a podobných zařízení, jež musela být dlouho zavřená. „Ti skutečně úrodu neprodali a v řadě případů jí museli zlikvidovat, třeba odvést do bioplynových stanic. Ti, myslím, chuť do výsadby v letošním roce neměli,“ řekl Králíček.

Havlíčkova Borová

Zemědělská společnost v Havlíčkově Borové letos pěstuje brambory na 157 hektarech. „Cena byla loni mizerná, tak jsme šli asi o 30 hektarů dolů. Ale ono to zapadá i do osevního postupu, jsme tady na kopečkách a musíme koukat, kam ty brambory dáme,“ řekl předseda představenstva Aleš Málek.

Na pokusných políčkách navíc podnik pěstuje 197 bramborových odrůd. „Je to vlastně nejvíc v Evropě na jednom poli,“ řekl Málek. Pokusy v Havlíčkově Borové slouží pěstitelům k porovnávání odrůd už šestadvacet let. Podpořit produkci domácích konzumních brambor by podle Králíčka měla nová možnost získání podpory zapojením do systému kvality Q CZ. Jak uvedl, o certifikaci letos požádalo 106 pěstitelů a zpracovatelů českých brambor. Jde o systém, který má spotřebiteli poskytnout záruku kvality a možnost dohledat historii produktu až k pěstiteli.

zdroj: ČTK
Spustit audio