Pes žere v přírodě to, co vám rozhodně nevoní? Poradíme, co s tím

1. červen 2021

Máte psa, který žere v přírodě kdeco, včetně plesnivých kostí, ubrousků či exkrementů?  Hlavně štěňata ráda ochutnávají to, co lidem rozhodně nevoní. Co s tím?

Zeptali jsme se psí výcvikářky Kláry Hlubocké, která se věnuje profesionálnímu vyhledávání otrávených návnad v přírodě. Její psi jsou tedy dokonale vycvičeni k tomu, aby návnadu nesežrali, protože by to mohlo mít fatální následky.

V případě hlíny hraje roli psychika psa

Pokud pes žere hlínu ve větším množství, je potřeba pracovat na odstranění tohoto zlozvyku. V případě hlíny je důležité vědět, co ho k tomu vede.

„Možná do ní majitel-zahrádkář, dává něco, co psovi voní a chutná. Může to být například přírodní hnojivo. Ale může to být i porucha způsobená třeba tím, že pes v mládí neměl co žrát a nedostatek potravy řešil tímto způsobem. No a tento zlozvyk přetrvává, i když už není důvod,“ myslí si odbornice.

Psovod Klára Hlubocká se svými psy na cvičišti

Řešením je výměna za něco lepšího

„Když necháš být to, co leží na cestě, dostaneš něco mnohem lepšího ode mne,“ radí Klára Hlubocká, jak zapůsobit na psa. „U některých psů je to běh na dlouhou trať, ale trpělivost a důslednost se vyplácí. Co rozhodně nepomůže, je řev majitele psa a následná honička po lese.

Pokud se to pes naučí, pak dokonce s radostí vymýšlí, jak člověka ke svému nálezu dostat, protože předpokládá, že bude následovat velká pochvala a obrovská odměna. Klára Hlubocká zároveň upozorňuje, že některé věci z přírody psům nevadí. Například ohlodání větvičky je neškodné. Pozor ale na textilní ubrousky, které mohou poškodit zažívání psa.

Spustit audio