Pelhřimovský soud opět nerozhodl o pokutě pro Libkovu Vodu

8. březen 2012
Zprávy z

Starosta Libkovy Vody Josef Vácha dnes opět čelil u Okresního soudu v Pelhřimově žalobě holandského Bohemen Grondfonds za zmaření stavby bioplynové stanice.

Jde o dva a půl milionu korun a další soudní výlohy. Žalobce se opíral o tvrzení, že mu vedení obce nejprve vyšlo se stavbou bioplynové stanice vstříc, později však tomuto záměru kvůli výsledku veřejného referenda zamezilo. Druhé soudní stání proběhlo u Okresního soudu v Pelhřimově 9. února, právní zástupkyně investora Markéta Kučerová - Pechová si však vyžádala lhůtu na předložení dalších listinných důkazů. Právní zástupce Libkovy Vody Petr Valent je přesvědčený, že nárok žalobce není rozhodně opodstatněný v celé žalované výši. Dnešní soudní stání začalo v 8:30.

OÚ Libkova Voda

Soudní jednání u Okresního soudu v Pelhřimově pokračovalo také v odpoledních hodinách. Před soudce Martina Nováčka předstoupili svědci, například úřednice ze stavebního úřadu pelhřimovské radnice, správce zámku v Libkově Vodě nebo advokát a koncipientka z právní kanceláře pracující pro žalobce. Dokazovali jaké náklady jim způsobilo rozhodnutí vedení Libkovy Vody změnit územní plán a zamezit tak výstavbě bioplynové stanice. Tento krok obce vedl investora k žalobě, kterou podal k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten dal žalobci za pravdu a rozhodnutí Libkovy Vody 14. dubna loňského roku zrušil.

Třetí stání u Okresního soudu v Pelhřimově o pokutě Libkově Vodě

Starosta obce Josef Vácha vznesl u soudu jako hlavní argument, že investor neměl od samého počátku zajištěné přísupové cesty k pozemku, na kterém plánoval vystavět a provozovat bioplynovou stanici. Vedení Libkovy Vody totiž od počátku nechtělo, aby se materiál do biostanice vozil přes obec a toto stanovisko investorovi sdělil. Další možností bylo vozit topivo přes sousední Rynárec a Čelistnou. Také Čelistná se ale nakonec postavila proti. Investor přesto pokračoval ve svém záměru stanici vystavět a provozovat a nyní chce po obci vynaložené náklady za cesty, jednání, právní poradenství a ušlé příjmy současné a budoucí.
I třetí stání bylo nakonec odročeno. Další termín je stanoven ma 22.března.

Spustit audio