Pelhřimov má svou veřejnou lednici. Je ale prázdná

25. květen 2016
Zprávy z

V kavárně v kině Vesmír v Pelhřimově stojí veřejná lednice. Myšlenka je taková, že lidé přinesou potraviny třeba před koncem záruky a nebo koupí například trvanlivé jídlo s dobrým úmyslem. Obsah má sloužit bezdomovcům a sociálně slabým. Ovšem v Pelhřimově je veřejná lednice pořád skoro prázdná. Její provozovatel je ale optimista.

„Dva, tři lidi se byli podívat, otestovat. Nějaké brambory jsme tam měli, jogurt, snad nějaké termixy, trvanlivé mléko a plátkový sýr,“ vyjmenovává provozovatel Jiří Křenek. Lednice je otevřená přes měsíc.

Chtěl by inspirovat k dobrým činům

Jiří Křenek nevidí za veřejnou lednicí nic jiného, než snahu o to motivovat lidi k dobrým činům. Značné procento potravin totiž končí v odpadcích a kupříkladu sociálně slabí spoluobčané by jimi nepohrdli. „Tady paní, která má za sebou osobní bankrot nebo pán, který je 15 let bez práce,“ říká a jedním dechem pokračuje: „Mám slíbené od lidí různé věci. Jé, já jsem myslel, že to sem vezmu, lidi zapomínají. Přísliby jsou.“

Přímo na lednici jsou instrukce, co je vhodné do ní vložit a co naopak ne. Rozhodně to mají být neprošlé potraviny v originálních obalech, ne domácí výroby. „Je potřeba tomu dát tak půl roku, jestli se to chytne,“ doufá Jiří Křenek.

Podobné lednice už fungují v Plzni a Českých Budějovicích.

autoři: mik , lam
Spustit audio