Pelhřimov má během dešťů své moře. Tvoří se pod viaduktem na jindřichohradecké výpadovce

1. červen 2016
Zprávy z

Při prudkých deštích se na silnici I/34 v Pelhřimově tvoří velké jezero. Několik aut už tam uvízlo. Místo se nachází pod železničním mostem na silnici I/34 u průmyslové zóny. K řešení problému se ale nikdo nezná. Podle pelhřimovského starosty je chyba na straně řidičů, kteří do vody vjeli.

Místo je na samém konci města těsně před průmyslovou zónou. „Tam je každou chvíli nějaký auto. Zůstane tam viset,“ popisuje prodavačka z nedalekého obchodu, která silnici sleduje. „Kdo to zná, tak přibrzdí a nejede tam. Bývá tam tak metr vody.“ Problémy s vodou podle prodavačky Ludmily vznikl ve chvíli, kdy firmy nad silnicí vybudovaly asfaltová parkoviště.

„Tam byly mokřady. Jak tam postavily haly, udělaly parkoviště, tak ta voda stéká sem.“

Silnice je státní

Silnice I/34 patří státu resp. Ředitelství silnic a dálnic. Podle krajské šéfky Marie Tesařové ale není voda po deštích jejich problém. „Myslotínský potok je zatrubněný velmi malým průměrem, rozhodně nepobere vodu, pokud jsou větší srážky. Zřejmě se to budovalo před třiceti, čtyřiceti lety a nikdo neprovedl podrobný výpočet.“

Ruce pryč od problému na rušné silnici dává také pelhřimovský starosta František Kučera (ČSSD). „Ten řidič vidí, že je před ním takové množství vody a vjede do toho. A shodli jsme se s policií a hasiči, že je to jejich problém.“

Kritický úsek lze objet

Je víc než jisté, že při dalších deštích se v Pelhřimově znovu vytvoří takřečené moře. Přeruší se tak cesta z Pelhřimova na Jindřichův Hradec a dále na České Budějovice. Místo lze objet přes osadu Vokov a nebo z druhé strany kolem rybníka Nové Medenice.

autoři: mik , lam
Spustit audio