Pekla jsem pro Karla Gotta! Příběh naší kolegyně Václavy Hanzlíkové

9. červenec 2019

Paní Václava Hanzlíková pracuje v Českém rozhlase už léta, v současné době jako vedoucí Oddělení mezd. Když vypráví svůj příběh o tom, jak se na několik let stala dvorní cukrářkou Karla Gotta, rozzáří se jí její čokoládové oči a všechny dámy kolem poslouchají s velkým zaujetím.

Vše začalo žádostí o společnou fotografii. Karel Gott do Českého rozhlasu docházel pravidelně na natáčení svého pořadu - Zpátky si dám tenhle film. Celý Český rozhlas samozřejmě věděl, kdy a ve kterém studiu mistr pracuje, a tak se naše kolegyně jednoho dne osmělila. S vlastnoručně upečenými kremrolemi vyrazila s žádostí o společnou fotografii za idolem, který ji provázel celým životem.

Václava Hanzlíková a Karel Gott

Jak sama paní Václava říká: „Pan Gott by se se mnou určitě vyfotil i bez mých kremrolí, protože je ke svým fanouškům vždy velmi vstřícný. Ale já jsem byla mnohem klidnější, když jsem mu nesla malou pozornost.“

Na první pokus se fotografie nepovedla, takže se vše opakovalo ještě jednou o měsíc později.

Karlu Gottovi kremrole paní Václavy chutnaly a tak přišla sama s nabídkou, že pokaždé, když přijde do Českého rozhlasu na natáčení, bude na něj čekat sladké překvapení z jejího cukrářského repertoáru. Slovo dalo slovo a z náhodné ochutnávky domácích dobrot se stalo letité přátelství s vůní vanilky.

Paní Václava Hanzlíková se s námi podělila o recepty na nejoblíbenější dorty a zákusky, které Karlu Gottovi pekla více než 4 roky. My vám je přinášíme a doufáme, že je vyzkoušíte.

Dobrou chuť!

Kremrole pro Karla Gotta

Na těsto:

1 máslo

1 šlehačka

40 dkg hladké mouky

špetka soli

Vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc odležet v lednici. Poté vyválíme malé placky, ze kterých vykrojíme proužky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Na kovové trubičky namotáme těsto tak, aby se okraje jemně překrývaly. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a obalíme v mletých vlašských oříšcích. Pečeme na 180 stupňů Celsia do zlatova.

Bílkový sníh na náplň:

1 bílek

10 dkg cukru krupice

½ lžičky octa

špetka soli

Nejprve ušleháme za studena bílky s polovinou cukru, potom přidáme ocet se zbytkem cukru. Na závěr ještě do sněhu zašleháme špetku soli.

Na tuto dávku budeme potřebovat sníh ze 4 – 5 bílků, dle velikosti vajec.

Pudinkové řezy se skořicí

Těsto:

5 vajec

25 dkg cukru krupice

25 dkg hladké mouky

1 prášek do pečiva

1,25 dcl oleje

Celá vejce ušleháme s cukrem, potom přidáme olej a prosátou mouku s práškem do pečiva. Vylijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem.

Uvaříme pudink:

1 l mléka

3 vanilkové pudinky

5 polévkových lžic cukru

Ještě horký pudink nalijeme cik - cak na těsto a pečeme 20 - 25 minut na 180 stupňů Celsia.

Na upečený, jen lehce zchladlý moučník, klademe podle chuti kompotované ovoce (mandarinky, ananas, broskve).

Dále ušleháme 3 smetany na šlehání se 3 ztužovači šlehačky. Po ušlehání přidáme 2 zakysané smetany, 2 vanilkové cukry a 1 polévkovou lžíci cukru moučky.

Tuto směs natřeme na řezy a necháme zchladnout. Po vychladnutí posypeme skořicí.

Punčový dort

Na dort potřebujeme 2 korpusy.

Suroviny na 1 korpus:

260 g cukru

260 g polohrubé mouky

4 vejce

150 ml oleje

150 ml vlažné vody

1 prášek do pečiva

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej a vodu. Dále přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec jemně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Korpus pečeme při teplotě 180 °C.

Jeden korpus rozpůlíme podélně na dvě části a z vnitřní strany obě natřeme rybízovou marmeládou. Druhý korpus nakrájíme na proužky asi 2 – 3 cm široké, které budeme namáčet do rozvaru.

Na rozvar:

1 kg cukru

1 l vody

1 lžička sypké želatiny

punčové a rumové aroma

trochu citrónové kyseliny (na chuť)

Vše svaříme a rozdělíme na 2 – 3 díly, které obarvíme různými potravinářskými barvivy.

A jak dort zkompletovat?

Na tác nejdříve umístíme jeden korpus s marmeládou. Poté klademe kousky krájeného korpusu namáčeného v barevných rozvarech. Vše přikryjeme druhým, marmeládou potřeným korpusem a celý moučník polijeme čokoládovou polevou.  

Punčový dort necháme odležet v lednici do druhého dne.

Plněné koláče

Na těsto:

14 dkg másla

3 žloutky

7 dkg moučkového cukru

1 vanilkový cukr

citrónová kůra z ½ citrónu

¼ l smetany

5 dkg droždí

25 dkg hladké mouky

25 dkg polohrubé mouky

1 dkg soli

1 vejce na pomašlování

Na tvarohovou náplň:

3 měkké plnotučné tvarohy v kostce

hrst rozinek namočených v rumu

4 pol. lžíce cukru krupice

1 vanilkový cukr

2 žloutky

10 dkg másla

Na žmolenku:

15 dkg polohrubé mouky

10 dkg cukru krupice

10 dkg másla

Postup:

Do pěny utřeme máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru. Přilijeme vykynutý kvásek, přidáme mouku a smetanu. Vše propracujeme v hladké těsto (asi 15 minut). Těsto necháme alespoň 1 hodinu vykynout.

Z vykynutého těsta vytvarujeme placičky o průměru asi 8 cm. Do každé vložíme tvarohovou náplň a zabalíme. Klademe na plech s pečícím papírem. Poté vytvoříme tvar koláče, okraje pomašlujeme rozšlehaným vejcem a do vytvořeného mělkého důlku ve středu koláče naplníme povidly. Koláče před pečením ještě posypeme žmolenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia do zlatova.

 

 

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.