Pekař při své práci potřebuje dobrý sluch a hmat

15. květen 2013

Když si ráno kousnete do čerstvého rohlíku z nějaké malé pekárny, ani netušíte, jakou dřinu dalo ho upéct.

V Pekárně u Slonků v Novém Městě na Moravě se těsto zadělává každý den od desíti hodin večer, aby bylo ráno pečivo čerstvé. Pekařka Hana Slonková připravuje několik druhů pečiva a při zadělávání těsto poslouchá a hladí.

autoři: Petr Hladík , Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.