Pekař při své práci potřebuje dobrý sluch a hmat
Když si ráno kousnete do čerstvého rohlíku z nějaké malé pekárny, ani netušíte, jakou dřinu dalo ho upéct.
V Pekárně u Slonků v Novém Městě na Moravě se těsto zadělává každý den od desíti hodin večer, aby bylo ráno pečivo čerstvé. Pekařka Hana Slonková připravuje několik druhů pečiva a při zadělávání těsto poslouchá a hladí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.