Pejskaři z Jihlavy musí své zvíře zaevidovat na magistrátu. Pokuty za nesplnění ale zatím nehrozí

30. leden 2020 06:00

Fronty majitelů psů teď plní chodby jihlavského magistrátu.  Musí totiž zaevidovat číslo čipu svého zvířete.

Dnes, tedy 30. ledna, přitom mají poslední den ze stanovené lhůty. Úředníci už ale počítají s tím, že spousta pejskařů dorazí později.

„Já si jdu psa teda přihlásit, ale i zaevidovat, čip máte připravený. Jen doufám, že ho tu mám,“ pátrá ve frontě na ekonomickém odboru jihlavského magistrátu paní Jana po čísle čipu svého psa. Pořídila si nového, tak by si cestu za úředníky musela udělat tak jako tak.

Čtečka čipu

„To ještě jdu vlastně v rámci neschopnosti pracovní, blbý je, že to nejde udělat přes internet, musí se pro nějaký stupidní papír, přitom kdyby měli čtečku, tak si můžou načíst čip nebo dát nálepku a měli by to zaevidované,“ navrhuje paní Iveta, které se na magistrát úplně nechtělo.

Registrační formulář mohou lidé ale sehnat mimo úřad. Například v informačním centru nebo si ho mohou stáhnout přes internet. Odeslat ho zpět je ale možné jen s elektronicky ověřeným podpisem nebo datovou schránkou. Další možností je pošta, i tak ale nejvíc lidí míří na přepážku osobně.

Výše pokut

„Já mám pejska očipovaného, tak je jasné, že evidence by měla být, ale zdá se mi, že to probíhá trochu živelně, mnoho lidí ty informace nemá a pokuta sto tisíc je poměrně velká.“ Pan Miroslav evidenci čipovaných psů v Jihlavě sice vítá, sankce se mu ale zdají nepřiměřené.

Podle vedoucí oddělení poplatků Renáty Kubištové Havlínové se ale lidé zatím obávat nemusí. „U poplatníků, kteří čip nenahlásili, ty vyzveme neformálně, potom pomocí esemesek a pokud ani to nepomůže, tak budeme posílat dopisy.“

Sankce prý přijdou na řadu až ve chvíli, kdy majitelé nebudou reagovat ani na zmíněné výzvy. 

Stanovené lhůta

Podle vedoucího ekonomického odboru Jana Jaroše totiž stejně nejspíš všichni pejskaři nestihnou ve stanovené lhůtě přijít. Čísla čipů tak budou úředníci evidovat i v následujících měsících.

I proto bude magistrát ještě letos jako identifikátor zvířete využívat nejen čipy, ale i současné psí známky.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související