Pečovatelky v Havlíčkově Brodě a jejich problémy

15. červen 2006
Pod kůži

Pečovatelky v Havlíčkově Brodě bijí na poplach. Dvě starší paní, devadesáti šestiletá Sláva Rybáčková a o jedenáct let mladší Božena Malířová jsou podle lékařů naprosto zdravé a nepotřebují pomoc druhých. Obě ženy se přitom bez pomoci neumyjí, ani si nepřipraví jídlo. Odborníci České správy sociálního zabezpečení si na základě zprávy ošetřujícího lékaře myslí pravý opak a oběma ženám tak nepřiznali peníze, za které nakupují právě služby pečovatelů.

Milan Kopecký: Šestadevadesátiletá Sláva Rybáčková prakticky nemluví. O jedenáct let mladší její sestra Božena Malířová ano. Společně si ale nenakoupí, neumyjí se, ani si nepřipraví jídlo.

Božena Malířová: Nejste ani částečně bezmocná, neboť při nezbytných životních úkonech nepotřebujete dlouhodobě pomoc jiné osoby.

Milan Kopecký: Čte z posudku paní Božena a pokračuje.

Božena Malířová: Při tom my si všechno musíme nechat udělat. Nosejí nám vobědy děvčata nám v osm hodin choděj dělat snídani, večeře. Já nevím, jak přišli k tomu, že nejsme ani částečně bezmocný. Sestra je po dvou operacích, sotva chodí, čím dál tím hůř. Když jsme se vrátili z nemocnice po tom úrazu, tak to jakžtakž šlo, byli jsme rádi, že jsme rádi. Ale vono to nejde k lepšímu, ani k nějaký stabilitě.

Milan Kopecký: Obě ženy bydlí v domě s pečovatelskou službou v Havlíčkově Brodě a v pracovní dny jim pomáhá personál.

Miroslava Lišková: Chodí se k nim třikrát, čtyřikrát denně podle potřeby tedy, ale jako minimálně třikrát denně potřebujou tedy pomoc. Přípravu jídla, potom teda ty úkony osobní hygieny hlavně, úklid běžnej, nákupy hlavně taky, že jo to teda nejsou orpavdu schopní si tohleto obstarat.

Milan Kopecký: Potvrzuje Miroslava Lišková. Podle lékařů jsou ale obě ženy bez větších problémů a pomoc druhých nepotřebují. Posuzují se následující záležitosti.

Hana Čiháková: Jestli je schopen se samostatně bez cizí pomoci najíst, napít, samostatně a spolehlivě brát podle návodu léky, které užívá, schopnost obléci se, svléci se, posadit se na lůžku, posadit se u židle, u křesla a tak dále, položit se, schopnost chůze. Jestli je schopen se sám umýt, vykoupat ve vaně, sám si dojít na WC, otevřít, zavřít okno a tak dále.

Milan Kopecký: Říká lékařka Hana Čiháková. Právě ona ve své zprávě uvádí, že jak paní Sláva, tak paní Božena jsou schopny žít bez pomoci druhých.

Hana Čiháková: Jsou pohybově trochu postižené, byly tam opakované zlomeniny, úrazy, ale obě dvě si dojdou si s hůlkou. Nemuseli se, aspoň do té doby, když jsem je viděla naposled, nemusely být voděny, došli si samostatně, jedna z nich s hůlkou, jedna bez hole.

Milan Kopecký: Jak ale dále dosvědčuje Božena Malířová, doktorka Čiháková pravdu nemá.

Božena Malířová: Nás i koupají, vždyť nám mejou hlavy, všechno.

Miroslava Lišková: Pomoc při oblíkání, svlíkání, jako takovýhle běžný věci, dá se říct, prakticky samy teda nezvládaj.

Milan Kopecký: Pečovatelka Miroslava Lišková. Česká správa sociálního zabezpečení se ke konkrétnímu případu odmítá vyjádřit. Její lékaři nicméně postupují podle zprávy ošetřujícího kolegy a tím je Hana Čiháková. Sociální služby města v Havlíčkově Brodě chtějí nepříjemnostem zabránit. A obě starší dámy stěhují do domova důchodců, kde je nepřetržitý zdravotní servis. Ředitel Jiří Vorlíček boj o bezmocnost nevzdává.

Jiří Vorlíček: Nám jde o to, abychom teda u klientů, kteří na to mají nárok, prostě uplatňovali tyto žádosti vždycky.

Milan Kopecký: Lidé v domovech důchodců totiž platí mnohem více než v domech s pečovatelskou službou a k tomu slouží prostředky, získané v rámci bezmocnosti. Devadesáti šestiletá Sláva Rybáčková i pětaosmdesátiletá Božena Malířová žádné peníze nemají. Podle odborníků jsou samostatné. Lékařům proto vzkazují.

Božena Malířová: Hlavně, že voni sami mají prostředky, aby se mohli o sebe postarat.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu