Péči o rodiče a děti bez pomoci těžko zvládnete

9. březen 2018

Víte, kdo patří k sandwichové generaci? Možná jste to právě vy. V Poradně Českého rozhlasu Vysočina o ní mluvila Zuzana Pěchotová ze Života 99.

Označujeme tak generaci lidí, kteří se starají zároveň o svoje děti a rodiče. „Věk se prodlužuje a seniorů je čím dál více. Došlo to až tak daleko, že jsou rodiny, kde mají jedno dítě a manželka se stará o dítě, manžela a plus o své a jeho rodiče,“ říká Zuzana Pěchotová.

Největším problémem je čas

Při péči o děti a rodiče je velmi obtížné rozdělit čas mezi všechny, kdo potřebují péči. Kromě času jsou dalším problémem peníze. Ženám v takové situaci mohou pomoci zkrácené pracovní úvazky. Takové řešení ale také znamená nižší příjmy. Důchody rodičů, o které se pak rodina stará, ne vždy pokrývají veškeré nezbytné náklady.

Pomůžou sociální služby

Pomoci v takové těžké situaci musí jednak rodina, ale také existují sociální nebo odlehčovací služby, které vám v takové situaci pomůžou. „Když si zažádáte o osobní asistenci, tak vám můžu v průběhu dne k rodičům zajít. Pracovníci pomůžou nakoupit, uklidit a podobně,“ vysvětluje Zuzana Pěchotová.

Finančně pomůže příspěvek na péči

„Vůbec to není složité. Nebojte se toho. Přihlášku vyplníme spolu, podáme to a opravdu vám to finančně pomůže. My máme třeba osobní asistenci 80 Kč na hodinu. Když máte příspěvek na péči, tak službu z něj můžete zaplatit,“ radí host.

Spustit audio