Patnáctiletý trumpetista z Třeště nemá ve světě konkurenci, zvítězil v prestižní mezinárodní soutěži

28. březen 2014

Rodina Hofbauerů z Třeště je celá muzikální, hudbě se věnují rodiče i oba synové. Jejich nejmladším talentem je trumpetista Vilém, který naposledy zvítězil v mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga. V oboru trubka je historicky nejmladším vítězem v této soutěži. O tom, že ho odborná porota zvolila jako nejlepšího hráče na trubku, se dozvěděl od svého učitele hudby a otce v jedné osobě, Waltra Hofbauera.

„Taťka mi volal, že jsem dostal čestné uznání. Byl jsem rád, nepočítal jsem s vítězstvím. Až pak z něj vylezlo, že jsem první. Trochu mě zkrátka napínal,“ usmívá se mladý trumpetista, který po prázdninách nastupuje na pražskou konzervatoř.

Denně cvičí přibližně tři hodiny

„Nemůžu ale hrát tři hodiny v kuse, protože by mě bolela pusa, takže to mám rozkouskované na celé odpoledne, kdy se vrátím ze školy. Ale baví mě to,“ říká Vilém Hofbauer. Ve škole je v tělocviku osvobozený od míčových her: „Kdyby dostal míčem na pusu a natrhl si ret, je na dva týdny vyřazen z provozu,“ vysvětluje jeho otec Walter. Pozor si musí dávat Vilém i na prsty u rukou, a samozřejmě na plíce.

Z hudebníků kouří nejvíce hráči na dechové nástroje

„Věřím, že Vilém nekouří, protože kouření skutečně plicím vadí, já sám jsem odnaučený kuřák, protože mi to při hře na hoboj dost vadilo. Ale paradoxně právě hráči na hudební nástroje kouří ze všech muzikantů nejvíce. Je to i tím, že mají podobně jako herci velké časové prodlevy, čekání na zkouškách, pauzy při vystoupení, a tak si čas krátí cigaretou,“ říká v Tandemu Walter Hofbauer.

Hádají se spolu někdy, žák s učitelem, potažmo syn s otcem?

„Ano, často, naposledy v sobotu. Čeká nás brzy vystoupení v Ostravě a já jsem při cvičení zjistil, že musí Vilém trénovat, že to není dobré, tak jsem hned zvýšil hlas,“ přiznává Hofbauer starší.

Viléma čeká v červnu na základě vítězství v soutěži Concertino Praga vystoupení v pražském Rudolfinu za doprovodu symfonického orchestru Českého rozhlasu. Potom turné, a potom?

„Hudbě se chci určitě věnovat, ale co budu dělat konkrétně, to zatím netuším,“ uzavírá povídání skromný třešťský hudebník Vilém Hofbauer, kterého již dvakrát hejtman našeho kraje ocenil titulem Talent Vysočiny.

Spustit audio