Páteční Noční linka: Sportování v dobách našeho mládí

15. leden 2021

Uměli jste jako děti bruslit či lyžovat a kdo Vás učil? Jak vypadalo vaše sportovní vybavení a jaké jste měli oblečení? A kde jste bruslili? A co vaše děti či vnoučata? Jak jsou na tom se zimními sporty?

Skoro jako pohádka zní příběh o počátcích zimních sportů, jejichž kolébkou je švýcarský kanton Graubünden. Svatomořický hoteliér Johannes Badrutt přesvědčil v roce 1864 britské návštěvníky své chaty, aby se odvážili přijet i na zimní dovolenou. Výletníkům se v zimě do hor příliš nechtělo, neuměli si představit, co lze ve sněhových závějích podnikat. Badrutt jim však slíbil, že pokud se jim pobyt nebude líbit, zaplatí jim cestovní výdaje. Zasněžené svahy si britští turisté nakonec natolik zamilovali, že setrvali až do Velikonoc a na bílých pláních se zabavili víc než dobře.

Historie zimních sportů a hlavně lyžování u nás je spjata se jménem hraběte Jana Harracha. Ten v roce 1892 navštívil světovou výstavu v dnešním norském Oslu, kde ho v expozici sportovních potřeb napadlo, že lyže by mohly jeho lesním dělníkům usnadnit pohyb v zavátých horských lesích. V polovině prosince na jeho příkaz objednala lesní správa v Horní Branné jeden pár jasanových lyží z Norska a jeden pár bukových lyží z Vídně. Na svoji dobu byly velmi drahé, stály 11 zlatých. Podle dovezených vzorů pak vznikly první páry domácích lyží pro hraběcí lesní personál. A co zimní sporty dnes? Změnilo se vybavení, úbory, způsob provozování, jedno ale zůstává i po více jak století - láska k zimním sportům.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.