Parcely i finanční pobídky, obce se předhánějí, která nabídne lékařům lepší podmínky

13. březen 2023 06:00

Do Jemnice na Třebíčsku přijde nový zubař. Ještě ani nestačil otevřít praxi a už má plno. Objednávkový telefon se tři dny nezastavil. Ve venkovských oblastech nejen Kraje Vysočina je nedostatek jak stomatologů, tak i praktiků nebo pediatrů. Města se proto předhánějí, kdo nabídne nově příchozím lékařům víc.

V Jemnici chybí lékaři všech oborů, od stomatologů přes praktiky. Nejpalčivější problém je s pediatrem, který tu není už několik let. A to i přesto, že město aktuálně nabízí každému, kdo by si tu chtěl otevřít lékařskou praxi, 1 200 000 korun.

„Je tam plno podmínek, které musíte splnit, ale když se stanete doktorem, který tady bude ordinovat, tak na to máte nárok a my vám ty peníze strašně rádi dáme, abyste sem k nám přišel,“ říká starosta z ODS Pavel Nevrkla.

A nekončí to jen u peněz. „Budeme se snažit maximálně vyjít vstříc, jak třeba s možnostmi v bydlení nebo pomoct třeba se zaměstnáním pro partnera, což je často klíčový problém, že ten doktor by k nám šel, ale co tady má dělat partner,“ nabízí další bonusy.

 A třebaže to město dělá, starosta to považuje za nešťastné a naprosto nesystémové. „Je otázka, jak moc roztočit tu spirálu v uvozovkách uplácení těch doktorů, že si budeme předávat, že v Karlovarském kraji budou dávat 2 miliony a mi tady jeden a půl, nebo kam až to dotáhneme,“ zamýšlí se.

Nekonkurují si ale jenom města z různých konců republiky, ale také klidně v rámci jednoho okresu. Obdobný bonus pro nově příchozí lékaře teď zavedla také například od Jemnice nepříliš vzdálená Třebíč. A snaží se i kraj Vysočina.

Jakými bonusy se města snaží lékaře nalákat? Poslechněte si reportáž.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související