Památník sovětských partyzánů se asi změní na sklad dřeva

29. březen 2007
Pod kůži

Památník padlých sovětských partyzánů v Leškovicích na Havlíčkobrodsku se možná promění ve sklad dřeva. Podnikatel František Štarha má ve své vzdálenosti několika stovek metrů pilu a chce koupit další pozemky těsně vedle kamenného sloupu. Lidé v obci jsou rozděleni na dva tábory, komunisté a pamětníci, kteří se na místo chodí pravidelně klanět, jsou zděšeni. Téměř celé shromaždiště pietního místa by totiž zaplnily klády. Poslední slovo ale bude mít leškovické zastupitelstvo, které o prodeji pozemku podnikateli musí rozhodnout

Milan KOPECKÝ:
V Leškovicích byli několik týdnů před koncem II. světové války zabiti ruští partyzáni, na místě krveprolití stojí pomníky. Jeden v lese, druhý o několik set metrů výše i s obrovskou vyasfaltovanou plochou. Jeho přední část už dnes zabírá dřevo a pila Františka Štarhy.

Kamil MICHAL, starosta Leškovic:
Má zakoupenou část pozemků tam u toho areálu památníku.

Milan KOPECKÝ:
Potvrzuje nynější starosta Kamil Michal. Pozemky prodalo před několika lety leškovické zastupitelstvo.

Jan HROCH, bývalý starosta Leškovic, zastupitel:
Bylo referendum v obci s tím, že se ten pozemek prodá celej kompletně, většina lidí byla pro.

Milan KOPECKÝ:
Tehdejší starosta Jan Hroch stál u toho. Pan Štarha začal podnikat. Lidé si na jeho přítomnost zvykli. Poslední zastupitelstvo a také to nové povolební žádá podnikatel znovu. Chce asi tisíc metrů asfaltové plochy a cestu v bezprostřední blízkosti pomníku.

František ŠTARHA, podnikatel:
Potřebovali bychom na skladování řeziva.

Milan KOPECKÝ:
Konstatuje podnikatel, jehož záměr vzbudil silné emoce. Část vesnice je kategoricky proti a chtějí místu zachovat pietu.

osoba:
Já bych to neprodal, to je památka, nebyl bych pro.

osoba:
Já osobně bych to v žádným případě neprodával.

osoba:
No, já na to mám názor takový, že by se to prodávat nemělo. Ten pomník patří obci, je tady šedesát dva roků, nikomu to nevadilo.

Milan KOPECKÝ:
Například bývalý starosta a současný zastupitel Jan Hroch ale podnikateli fandí.

Jan HROCH, bývalý starosta Leškovic, zastupitel:
Tady lidi mu to záviděj, že se mu daří, protože to je normální na vesnici. Já osobně bych mu to prodal, aspoň část. Jak to tam vypadá, hrozně, /nesrozumitelné/, ta je na spadnutí, za deset let to bude zarostlý břízama, nevyužitý.

Milan KOPECKÝ:
Hroch má nicméně jeden jediný hlas. A zastupitelů je sedm.

Kamil MICHAL, starosta Leškovic:
Nevidím to takhle, že bysme mu to prodali.

Milan KOPECKÝ:
Starosta Kamil Michal. Už jen žádost podnikatele Františka Štarhy rozlítila pamětníky II. světové války a také komunisty, kteří se tady pravidelně na konci března scházejí.

Milan PLODÍK, podnikatel:
Komunistická strana Čech a Moravy tady v Havlíčkově Brodě jsme zděšení tím, co se tam děje, a že vůbec obec přistoupí k tomu nebo má záměr prodej části toho pozemku. Ten pozemek byl za nějakým účelem použit, byla tam stavba, která je spojená i s tou zpevněnou plochou, je tam památník nějakej, kterej něco symbolizuje, a my máme řešit takovýhle věci.

Milan KOPECKÝ:
Komunista, podnikatel Milan Plodík uvažuje, že sám leškovickým nabídne, že pozemek koupí a zaplatí více než František Štarha.

Milan PLODÍK, podnikatel:
Za jistých okolností, když by se to mělo tímhle tím způsobem vyvíjet, bych asi do toho šel.

Milan KOPECKÝ:
Závěrečné slovo bude patřit sedmi leškovickým zastupitelům, kteří mají v rukách další osud pietního místa připomínající smutné události II. světové války. Odpůrci argumentují také tím, že ruská ambasáda věnovala před dvěma lety vesničce na Havlíčkobrodsku asi šest set tisíc korun na nutné úpravy místa. Zanedlouho šedesátiletý František Štarha je ze vzniklých tahanic znechucený.

František ŠTARHA, podnikatel:
Tahle ta práce tady ta je jenom o fyzický práci a o dřině a jako není to žádná lehárna, aby si někdo myslel, že to je tady o motýlku a o nalakovaných nehtech a o milionech hlavně.

Jiří CHUM, moderátor:
Promění se památník sovětských partyzánů na Havlíčkobrodsku ve sklad dřeva? Na to se pokusil hledat odpověď Milan Kopecký.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu