Pálenice na Vysočině mají stále plno. Děkovat mohou přírodě

24. únor 2019 06:00

Mimořádný rok, mimořádná úroda a také mimořádný produkt. Takto mluví majitelé pálenic o uplynulém roce, kdy byla díky počasí velká úroda sladkého ovoce.

„Teď v primárním kotli dopouštíme vodu ke kvasu a pouští se míchadlo, který musí stírat dno, aby při tom procesu nedocházelo k připálení. Je to v podstatě, jako když kuchařka míchá s jídlem, aby se nepřipálilo ke dnu, „říká majitel pálenice v Blížkovicích Milan Kudrna.

Zařízení, které používá, vypadá na první pohled velmi složitě. „Není to tak náročné, chce to praxi a hlavně to chce povolení od ministerstva zemědělství o prodělané praxi a živnostenský list,“ dodává.

Každý rok je jiný

Dveře se v blížkovické pálenici netrhnou. „Pálíme pravidelně, loni nebylo třeba nic. Tak letos je velká úroda tak se to musí nějak zpracovat. Tak díky pálení se to přetaví. Pálíme švestky, deset let to může být. Loňská úroda byla jedna z největších, byla abnormální,“ dodal zákazník, pan Mirek.

„Bylo hodně slunečných dnů, ovoce mělo vyšší cukernatost, byla vyšší výtěžnost a tím i lepší výsledky při pálení kvasu. Laicky řečeno, že z metráku švestek se vypálí víc než v jiné roky, kdy je toho slunce méně,“ dodal Milan Kudrna.

Meruňky, broskve, hrušky, jablka…

„Sezona začíná v srpnu. To znamená meruňky, broskve, potom hrušky, jablka. A poslední jsou švestky. Nejkvalitnější destilát se dá říct, je z meruněk, broskví a ze švestek.“

Své zákazníky už Milan Kudrna dobře zná, většina z nich dojíždí právě z okolí.

Podle paliče si letos domů odvážejí výjimečné nápoje - prý dokonce nejlepší za posledních deset let.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související