Padesátá léta minulého století mají stále své pamětníky. Jejich příběhy hledají žáci jihlavských škol

Svou historii bychom měli znát, a pokud má dokonce pamětníky, je třeba toho využít. Děti z jihlavských škol takové pamětníky ve svém okolí hledají a jejich vyprávění zaznamenávají.

Narazily i na příběhy z padesátých let minulého století, a rozhodly se, že o té době chtějí vědět víc.

„Tyto děti se zapojily do Příběhů našich sousedů, tak jsme si udělali vycházku po stopách, kde se odehrával děj těch vyprávění,“ říká jihlavská koordinátorka společnosti Post Bellum Marie Bohuňovská.

Příběhy našich sousedů, Jihlava

Historická vycházka začala v budově jihlavské Vysoké školy polytechnické, kde býval soud. Děti navštívily bývalou soudní síň, zašly i na vnitřní dvůr. „Z těch oken se koukali vězni, tady se shromažďovali k tomu, že byli vysíláni na různé práce,“ říká dětem Marie Bohuňovská a vede je ven, kde u boční strany školy stojí památník se jmény popravených. Ten se tam samozřejmě objevil až po roce 1989.

Až na místech dění dokázaly děti vyprávění pamětníků pochopit

„Měla jsem tu oba pradědečky, a chci se o tom víc dozvědět,“ říká Tereza. „Když někoho chtěli odsoudit, tak mu i něco vymysleli, aby ho zavřeli,“ přidává svůj poznatek z přednášky v soudní síni další dívka. „Nám se podařilo sehnat paní Olgu Brzákovou. Její maminka pracovala u pana Tučka, což byl jeden z popravených během procesů v padesátých letech,“ svěřuje se přihlížející mladík. Všichni přiznávají, že až tady, na místě dění dokážou příběhy pamětníků pochopit.         

Příběhy našich sousedů, Jihlava

U hrobu Jana Tučka vyprávěla Marie Bohuňovská příběh se smutným koncem

Další zastávkou naučné vycházky byl ústřední hřbitov v Jihlavě. „Jdeme hledat hroby tří popravených, pana Veselého, Tučka a Roda,“ říká Marie Bohuňovská. První zastávkou ale byla socha Zaváté šlépěje. U ní jsou pohřbení bezejmenní, a její autor Jaroslav Šlezinger byl totiž také souzený v procesech v padesátých letech. U hrobu Jana Tučka děti vyslechly poutavý příběh se smutným koncem. „Když ho pověsili, tak se s ním utrhla oprátka. Místo, aby mu dali milost, tak mu kat zlomil vaz, a pověsil ho zpátky,“ říká jedna z mladých posluchaček.  

Spustit audio