Pachové ohradníky kolem silnic pomohly snížit počet dopravních nehod se zvěří až o polovinu

30. květen 2018 10:35

Ohradníky kolem silnic, které svým pachem odrazují zvěř, pomohly snížit počet dopravních nehod až o polovinu. Údaje vyplývají z dat poskytnutých pojišťovnou Generali.

Na Vysočině je kolem silnic nainstalováno několik tisíc ohradníků. Obsahují pach predátorů, který zvířata odradí při cestě k silnici. Pravidelně je ale nutné vyměňovat pěnovou náplň.

„Od roku 2010 na údržbu i rozšiřování počtu pachových ohradníků na Vysočině pravidelně přispíváme prostřednictvím naší nadace. V minulém roce to bylo částkou 150 tisíc korun. Stejnou podporu od nás Vysočina získává i letos,“ řekl Jan Marek, mluvčí pojišťovny Generali.

Počet nehod, ke kterým dochází při srážce se zvěří, ve srovnání s rokem 1996 klesl o 46 procent, meziročně pak o 8 procent. Zatímco v roce 2009 se na místech, kde byly později instalovány pachové ohradníky, stalo 1006 nahlášených nehod, v roce 2016 už jich bylo jen 593 a loni dokonce 544.

„Pachové ohradníky na území kraje Vysočina instalují jednotlivé myslivecké spolky, a to na nejrizikovějších úsecích komunikací, které procházejí jejich honitbou. Každoročně jsou to právě myslivci, kteří se shodují v tom, že opatření v podobě pachových ohradníků je velmi účinné. I proto jsme pro letošní rok podporu kraje navýšili z 50 na 150 tisíc korun,“ přidal radní Martin Hyský.

autor: mik
Spustit audio