Otevření zahrádek restaurací kazí předpověď počasí. V zimě nikdo nepřijde, pochybuje oslovený barman

11. květen 2020 10:00

V pondělí 11. května mohou provozovatelé restaurací pozvat své hosty na předzahrádky. Mnohým ale kazí plány počasí, v následujících dnech má být zima.

Roman Fejt provozuje v Jihlavě bar. „Zrovna jsme smyli všudypřítomný pyl hadicí, a teď budeme navážet stoly a židle.“

Na podrobnější informace, za jakých podmínek vůbec bude moci otevřít, čekal pan Fejta do posledního dne. „Víme akorát rozestupy a jinak nic. Nějaké velké přípravy neprobíhají, protože budeme muset reagovat z minuty na minutu.“

Počasí

Barmana, který měl dva měsíce zavřeno, ale kromě nejasných pravidel pro otevření zahrádky trápí předpověď počasí.

„Na pondělí hlásí 10, 12 stupňů. Je jasné, že těch lidí moc nepřijde. Pro nás to není vůbec žádný přínos. Budeme vůbec uvažovat, jestli necháme otevřeno.“

Rezervace stolů

Minimálně mezi stálou klientelou ale podle něj cítit zájem je. Někteří štamgasti si prý už začínají rezervovat stoly. „Něco bude. Myslím si, že by lidi mohli být natěšení na to sednout si venku, ale bude záležet na počasí.“

 Kromě zákazníků ale vyhlíží otevření také personál. „Určitě se těším moc, protože to volno bylo až moc dlouhé,“ říká paní Aneta, která v baru pracuje a podle jejích slov jí nejvíce chyběl každodenní kontakt s lidmi.

Zda se ho dočká už první den, se ale ukáže až poté, co podnik znovu otevře své dveře zákazníkům.

Dezinfekce po každém hostovi

Reportér Milan Soldán se odpoledne přihlásil z pivovarské restaurace v Kamenici nad Lipou. Otevřeli tam hodinu před polednem. „První hosté na sebe nenechali dlouho čekat. Sedí v rozestupech, někteří přišli na oběd, někteří na pivo z místního pivovaru. 

Po každém hostovi je nutné dezinfikovat místo. „Dezinfikují židle, stůl, všeho, čeho se zákazník dotknul,“ dodal reportér.

Nákupní centra

Od pondělí 11. května jsou v celém Česku otevřená také obchodní centra včetně jihlavského Cityparku. Hodinu po otevření v něm byla jen hrstka návštěvníků.

Nákupní centrum Citypark Jihlava

Lidé i tam musí dodržovat hygienická pravidla, před obchody je například dezinfekce na ruce. „Viděl jsem, jak prodavačka vrátila zákazníka zpět, aby si vydezinfikoval ruce,“ řekl z místa reportér František Jirků.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související