Putování za pokladem, ochutnávka zeleného piva i hokejový turnaj - užijte si Velikonoce na Vysočině

27. březen 2024, aktualizováno

Prodloužený velikonoční víkend nabízí na Vysočině pestrý program. Vybírejte z našich tipů.

ČTVRTEK

Už na zelený čtvrtek bude na Vysočině nabito. Posezení se zeleným pivem a občerstvením chystají například hasiči v Novém Veselí na Žďársku nebo v Lavičkách (viz plakát).

Zelený čtvrtek s SDH Lavičky

V Jihlavě se chystá několik lákadel nejen pro děti. Například zábavná prohlídka jihlavského podzemí, která bude spojená s hledáním tajemného pokladu. Prohlídka je vhodná pro děti i dospělé. Termíny prohlídek: 10:00, 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 14:00, 14:30, 15:00, 15:30, 16:00.

Kromě toho už v deset hodin dopoledne začíná komentovaná procházka nazvaná Jihlavské humoresky s ochutnávkou velikonočních jidášů. Půjde se po tradicích slavení velikonočních svátků. Co vlastně znamená slovo Velikonoce? Proč se na Zelený čtvrtek pečou jidáše? Povíme si také řadu humorných příběhů ze staré Jihlavy. Kde byla katovna a jak to dopadlo s katem, který měl dvě manželky? Východiště je u Brány Matky Boží.

Současně bude možnost prohlédnout si nově zrestaurované barokní krovy a jihlavskou radnici také na komentované prohlídce, která začne v 15 hodin. Zachovalé prostory radnice přiblíží historické proměny Jihlavy a její správy, napříč všemi historickými slohy až po současnost. Díky novým chodníčkům se do dosud nepřístupné části krovů podívá i veřejnost. Sraz účastníků je ve foyer radnice.

A nakonec Jihlava ještě jednou - Velikonoční jarmark se koná v parku Smetanovy sady okolo kostelíku Svatého Ducha od 10:00 do 18:00 hodin. Tradiční oslava Velikonoc zahrnuje vystoupení folklorních souborů, tradiční řehtačkový průvod, pletení mrskaček, barvení vajíček, prodej květin a představení řemeslné tvorby.

Program:

10:00–18:00 Velikonoční jarmark

12:00 řehtačkový průvod od OGV, Masarykovo náměstí

13:00 divadelní vystupení Pramínek

14:00–16:00 kreativní workshopy

Také v Novém Městě na Moravě pořádají Velikonoční jarmark. Přijít na něj můžete do Horáckého muzea mezi 9:00 a 16:00 hodinou. Své umění přijedou předvést a výrobky k prodeji nabídnout především vyznavači tradičních technik zdobení kraslic – voskové, vyškrabávané, malované, děrované, zdobené slámou, paličkované, drátované atd. Těšit se můžete také na dráteníky, košíkáře, včelaře… a tentokrát také na trdelník. Výtvarnou dílnu povede pan Zdeněk Bukáček, výrobce lidových hraček.

Velikonoce v muzeu

Lesnický podvečer na téma „Vlci na Vysočině“ pořádá zámek Žďár nad Sázavou. Bude nejen o vlcích, ale také o lese, spárkaté zvěři a o tom, jak výskyt vlků může ovlivnit dosavadní lesnické a myslivecké hospodaření v lesích. Na lesnickém podvečeru vystoupí Radek Koudela – vedoucí lesní výroby a obchodu se dřívím Kinský Žďár, a.s., Petr Novotný – hajný a myslivecký hospodář Kinský Žďár a.s. a hlavním hostem bude Václav Hlaváč – ředitel regionálního pracoviště Vysočina

Ve freskových sálech se začíná v 17 hodin.

Kabaret Pepe na cestách vystoupí na večeru plném hudby, zpěvu, chvil humorných i těch k zamyšlení. Příběhů pravdivých i takových, které se nikdy nestaly. Ale hlavně – večer plný písní, které Petře a Michalovi píše život a oni je hrají a zpívají. Koná se v Kalimetě v Kuroslepích na Třebíčsku od 18 hodin.

Kdo by si chtěl zavzpomínat a zatančit u písniček žánru oldies, může zamířit na Panský dvůr do Telče. Na zelený čtvrtek tam chystají večer plný skvělé oldies hudby, zeleného piva, tematických drinků, tance a zábavy od 20 hodin.

Velikonoční zastavení

Posledních pár dní je přístupná výstava Divy fyziky v Regionálním muzeu ve Žďáru nad Sázavou, končí v neděli 31.3. Pokusy, úkoly, hádanky, optické klamy, laserové bludiště i zvuky laserové harfy a další zábavné fyzikální jevy denně od 9 do 17 hodin.

Velikonoční výstavu pořádají v Jemnici na zámku po celý týden. Přístupná je 9:00 - 16:00 hodin. Koná se ve výstavní místnosti zámku a součástí výstavy bude i prodej drobných velikonočních dekorací.

PÁTEK

Otevírání hradní brány a hledání pokladu připravili na Velký pátek v Humpolci. Brány hradu Orlíku se po zimě otvírají a tím bude zahájena sezóna 2024. A protože se na Velký pátek otvírá země se svými poklady, tak i na návštěvníky hradu čeká honba za pokladem. Pokusit se jej najít můžete od 10:00 do 17:00 hodin.

V pátek startuje několik akcí naplánovaných na celý víkend. Jednou z nich jsou Velikonoce na Edenu v Bystřici nad Pernštejnem. Na velké i malé návštěvníky čeká spousta zábavy, ale i atrakcí jako například svezení na koni, skákací hrad, zvířátka, kuřátka, svezení v kočáře, Zookoutek a nová zvířátka a jejich mláďátka, ukázka tradic a mnohem více. Otevřeno je od pátku do neděle 9:30 – 17:30

Na Veselém Kopci se v Muzeu Vysočiny v přírodě můžete od 29. března do 1. dubna seznámit s průběhem velikonočního neboli pašijového týdne a můžete se těšit na předvádění výroby pomlázek, kraslic či košťat. Také bude možné přivonět k medu (nebo jej ochutnat samotný či v jidáších a pernících), jež měl snězený o Zeleném čtvrtku uchránit strávníka od uštknutí hadem.

Doprovodný kulturní program:

- 29. března * Na Velký pátek koncert na harmonium ve veselokopecké kapli.

- 30. března * Na Bílou sobotu obchůzka chlapců s hrkačkami a řehtačkami.

- 31. března * Na Velikonoční neděli vystoupení folklorního souboru Kalamajka z Havlíčkova Brodu.

- 1. dubna * Na Velikonoční pondělí tradiční hra koulení vajec.

Prohlídka zámku ve Velkém Meziříčí bude o víkendu okořeněna prohlídkou velikonočních květinových vazeb připravených v Krámku u Marušky. Prohlédnout si je můžete mezi 9:00 a 16:00 hodinou.

Velikonoční plavby lodí Horácko můžete absolvovat od pátku až do pondělka! Oslava tradic a příchodu jara, prohlídka jarní přírody z paluby lodi, cesta k Wilsonově skále a zpět. Loď Horácko vyplouvá každou sobotu ve 13 hodin z přístaviště Kramolín.

Probouzení strašidel v Draxmooru je v plánu v Dolní Rožínce od pátku do neděle mezi desátou a čtvrtou hodinou. Po zimě jsou strašidla ještě rozespalá a některá stále zavrtaná v pelíšku. Ale už je třeba je probudit a pobavit se s nimi. První prohlídky budou méně strašidelné než obvykle a vhodné tak i pro menší děti a strašpytlíky. Kromě klasické prohlídky s 3D kinem jsou připraveny i tvořivé dílny (11:00 – 16:00) - dekorace do květináče, zápichy z papíru, vyfouklých vajíček, budou se barvit, lepit, zdobit peříčky a stužkami.

Barevné velikonoce v kapli Panny Marie bolestné v Kámeně 29 – 1.4. (viz plakát).

Velikonoce v kapli

Velikonoční stezka po Větrném Jeníkově. Od pátku až neděle se může každý vydat na procházku po obci a splnit úkoly pro malé i velké. Vytištěná mapka se zadáním bude k dispozici během středy a čtvrtka na zámeckém schodišti v hlavním vchodu na úřad nebo na Poště Partner. Za splnění úkolů bude v úterý 2.4. od 17 do 18 hodin na zámku připravena k vyzvednutí malá odměna.

SOBOTA

V sobotu se bude sportovat. SK Obrataň zve na tradiční Obrataňské okruhy. Jedná se o tradiční turistický pochod krásnou přírodou kolem Obrataně. Nabídnuty budou obvyklé tři okruhy (10 km, 20 km a 35 km). Start je ve sportovní hale, kde na účastníky čeká také občerstvení. Začátek v 7 hodin, konec v 17.

Druhý ročník silničního závodu ve Žďáře nad Sázavou na atraktivní 10 km trase z centra města k Pilské nádrži a zpět! Poběží se po cyklostezce z centra města na konec Pilské nádrže, i při silničním závodě si tak můžete užít výhledů a přírody! Žďárská 10 je jako silniční "speciál" součástí série krosových závodů Žďárák.

Karlštejn není jen v Čechách, ale také nedaleko Svratky. Lovecký zámeček Karlštejn pořádá 2. jarní jarmark aneb Velikonoce na zámku Karlštejn. Trh ožije řemesly, přijedou poníci, bude se malovat na obličej, plést pomlázky, soutěžit, a k mání bude velikonoční zboží a dobroty.

Odpoledne zpříjemní vystoupení žáčků ZŠ a MŠ Svratouch. Dílničky pro děti i dospělé, přijedou i Sluníčka potulní šermíři. Začíná se v 10 hodin.

Velikonoční jarmark v Batelově

Sobota a neděl zpříjemní nejen velikonoční tradice, ale také street food fest Křižánky. Koná se před rodinným hotelem Pod Bílou skálou. Návštěvníci se mohou těšit na různé typy burgerů, roastbeef, kachní gulášovku, smažené nudle, vegetariánské pokrmy, hranolky s lanýžovou majonézou nebo sladké tečky – chuross a čokolanýžky. Domácí mazlíčci jsou vítáni.

Humpolecké velikonoce můžete navštívit před Mikádem v sobotu od 13:00 hodin. Na Bílou sobotu se tradičně pletly pomlázky a barvila vajíčka. Obojí, ale i mnoho dalšího včetně zdobení perníčků a výroby velikonočních dekorací si budete moct vyzkoušet během velikonočního jarmarku.

Velikonoční dílničky na hotelu Medlov se konají v sobotu čase od 13:00 do 16:00 hodin a těšit se můžete na tvořivé dílničky, zdobení perníčků, pletení pomlázek, ale i tradice z doby první republiky. Tak hody, hody, doprovody. Vstup je volný.

Po celou sobotu bude živo na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Den plný tvoření a zážitků je v plánu pro celou rodinu. Připraveny jsou Jarní workshopy pro děti s výrovou hliněné semínkové koule, nebo zapletení májky. Mohou se také vydat po stopách zámeckého zajíčka, na konci po slnění úkolů děti čeká sladká odměna! Dílny Velikonoční tvoření pro celou rodinu budou probíhat celý den, jsou určeny pro děti i dospělé. Kromě toho můžete také vyměnit pokojové rostliny na výměnném bazaru Otoč kytku.

NEDĚLE

Na neděli velikonoční můžete zavítat do velikonočně vyzdobeného zámku Žirovnice. Součástí akce Velikonoce na zámku Žirovnice bude jarmark. Ve 14:00 hodin budou otevřeny velikonočně vyzdobené expozice a je připraven i doprovodný kulturní program.

15:00 – sbor Legátko ZUŠ Žirovnice

16:00 – divadlo Pohádka Praha – Veselé Velikonoce, Kdo snědl holoubátka?, Kdo je hloupější?

Velikonoční turnaj v Náměšti nad Oslavou

Den ptactva a Velikonoce v zoo jihlava. Velikonoční tradice i svátek všech opeřenců oslavíme speciálním společným programem. Všichni nositelé ptačího příjmení budou mít tento den slevu 50 % ze vstupného a Rehkovi dokonce půjdou zcela zdarma.

Na Velikonoce na hradě s koulením vajec zve Polná mezi 13:00 a 17:00 hodinou. Zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi a všechny hravé duše! Koulení vajec, hry na nádvoří hradu a na hradním parkánu, luštění kvízu s odměnou, ukázky zdobení kraslic, pletení pomlázek, dekorací z kukuřičného šustí, dětské dílničky, prodej drobného zboží. Na děti čekají pohybové disciplíny – běh s vajíčkem, hody, trefy...  kvíz s odměnou a tvořivé dílničky. Dospělí se mohou pokochat ukázkami zdobení vajíček, pletení pomlázek anebo navštívit některou z otevřených návštěvnických tras polenského hradu a Staré školy. Na všechny čeká skvělé občerstvení a prodej pomlázek, dekorací a muzejního dárkového zboží a publikací. Vstupné na akci je dobrovolné a bude využito pro financování II. fáze restaurování renesančního svícnu z polenského hradu.

Velikonoční odpoledne ve Šlapanově

Sváteční Velikonoční koncert pořádá zámek Žďár nad Sázavou. Na koncertě s vynikajícími interprety, kteří nám přinášejí prožitek v podobě nejznámějších melodií v tento neopakovatelný velikonoční čas, vystoupí Hana Jonášová, prof. Vladimír Rejlek, Josef Popelka a Noema Erba, začíná v 15 hodin.

PONDĚLÍ

Na velikonoční pondělí jste zváni do Třebíče. Příběh Benediktinského kláštera ze znovu otevírá komentovanou prohlídkou bývalého klášterního objektu, která seznámí zájemce s historií opatství, bazilikou, jednotlivými budovami kláštera a životem benediktinských mnichů. Trasa přibližuje historii kláštera (dnes zámek), baziliku z hlediska stavebního vývoje i fungování pro duchovní účely, rozdělení kláštera na jednotlivé části a budovy. Součástí prohlídky je i opevnění bývalého kláštera a návštěva zámecké ledovny, prohlídka končí na vnitřním nádvoří dnešního zámku, původním rajském dvoře kláštera. 

Velikonoční stezka v Panenské u Jemnice
Spustit audio