Oslavte 16. května 85. narozeniny s Českým rozhlasem 2 - Praha

16. květen 2008

Český rozhlas si připomene v neděli 18. května 85 let od prvního vysílání v kbelském stanu. ČRo 2 - Praha připravila už na pátek 16. května speciální celodenní vysílání, na kterém se podílejí téměř všichni její redaktoři a moderátoři. Jak vysílání vypadalo si prohlédněte ve fotogalerii! Už na začátku si všichni řekli, že sice důstojnou formou připomeneme počátky vysílání, ale že hlavně posluchače doslova a do písmene zatáhneme do vlastního vysílání.

Prostřednictvím mnoha živých vstupů navštívíme místa, která jsou pro práci stanice i pro samotné vysílání, naprosto nezbytná. Posluchači budou mít možnost navštívit hlavní rozhlasový přepojovač, ve kterém se soustřeďují všechny modulační linky, které jsou právě odtud rozváděny na jednotlivé stanice, na jednotlivá technická pracoviště, ať už to jsou přenosy z kopané, hokeje nebo sjezdů politických stran. Obrazně řečeno si mohou prohlédnout rozhlasový archiv, místo kde vznikají ruchy a zvuky pro naše hry a pohádky, pracoviště, kde se tvoří zprávy a zpravodajské relace pro vysílání i redakci začínajících redaktorů, kterým říkáme elévové. Dovědí se ale také, jak se pracuje s krátkovlnnou vysílačkou, jak se spojuje reportér s moderátorem. A vůz s krátkovlnnou vysílačkou se také hned vydá na cesty. Zajede do Komořan, do Českého hydrometeorologického ústavu, aby se mohl posluchač dovědět, jak se tvoří pravidelné vstupy do vysílání i jak vzniká předpověď počasí. Stejně tak pojede za odborníky do Global Assistance, odkud pravidelně přicházejí informace motoristům. A takto postupně mohou posluchači navštívit řadu zajímavých míst, včetně místa, odkud se ozvalo první rozhlasové hlášení v naší historii ze stanu ve Kbelích. Ve vysílání přivítáme speciální hosty, a to už hned v Dobrém jitru. Přijde například meteorolog - pamětník, aby se podělil o zážitky dřívější rozhlasové spolupráce, přijde třeba i jeden kolegů, který vysílá už několik desítek let. A návštěvy budou pokračovat.

Dopoledne nás budou moci posluchači dokonce navštívit osobně. V Atriu ve 2. patře, kde sídlí naše stanice (Římská 13, Praha 2) bude stát náš moderní prezentační stan, se kterým tým Výletů zajíždí na nejrůznější akce do všech regionů a u něj se bude odehrávat zajímavý program. Návštěvníci osobně uvidí známé osobnosti, které znají z pořadů Jak to vidí, Rodinný lékař nebo Setkání.

Odtud budou znít i Písničky od srdce, které si budou tentokrát přát přímo návštěvníci Atria.

A bude se tu i vařit, navštíví nás zvířátka, která v našem vysílání hrají důležitou roli. Vždyť, kdo by neznal třeba našeho psa Montyho ze seriálu Život je pes. Podstatnou část toho všeho dění nabídneme i v živém vysílání.

Prostě, rádi bychom ukázali Český rozhlas 2 - Praha, jako moderní stanici, která nepatří jen dříve narozeným. Nechceme pouze vzpomínat na počátky vysílání, ale chceme představit dnešní vysílání se všemi radostmi i úskalími. A prozradit i to, co posluchače čeká.
Ostatně, pokud máte otázky na ředitele stanice Jiřího Vejvodu či šéfredaktorku Bronislavu Janečkovou, můžete se zastavit. I oni budou k dispozici v dopoledním programu Atria. A proč tento program už v pátek, dva dny před vlastními narozeninami? Protože bychom rádi ukázali obyčejný, každodenní chod celého redakčního soukolí, bez zvláštních úprav a příkras. Prostě vysílání, která jsou plná živých prvků a která vás běžně provázejí na cestě do práci i z ní.

Těšíme se na vysílání v pátek 16. května i na vás osobně.


"Narozeninové" bude i Dobré jitro s hosty Tomáše Voženílka 18. května (od 05:05 do 8:00 hodiny). Podrobnosti najdete ve speciálním článku Oslavte s Dobrým jitrem 85. narozeniny Českého rozhlasu.


85. výročí prvního vysílání Českého rozhlasu je také věnována speciální stránka, kterou najdete na adrese: www.rozhlas.cz/85


Zvukový záznam svátečního Dobrého jitra najdete ZDE.

autor: pku
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.