Ortoped Robert Frei: Každý sport s sebou přináší nějaké přetížení

4. srpen 2020

Ortopeda Roberta Freie vyhledávají amatérští i profesionální sportovci při akutních i chronických obtížích pohybového aparátu. „To, co sport přináší, ale nakonec nad zdravotními komplikacemi převáží,“ říká známý lékař.

Ortoped MUDr. Robert Frei je specialista na kolenní a ramenní klouby. „Operování je v ortopedii fyzicky náročné. Dnes nám už pomáhá řada přístrojů, ale stále platí to, že do rukou bereme pilu a kladivo,“ říká. Neplatí ale, že by se po náročném dni na sále lékaři vyhýbali fyzické aktivitě. „Naopak, člověk, který se určitým způsobem zničí na operačním sále, pak hledá nějakou formu relaxace. Já se volný čas snažím využít ke sportování s rodinou.“

„Ortopedie je hodně o strukturálních záležitostech v těle, o tom, zda máte kost rovně, nakřivo nebo zlomenou, kloub zdravý nebo nějakým způsobem pozměněný. Zatímco fyzioterapie se více zaměřuje na funkční stránku, aby vše fungovalo co nejlépe, byť anatomie není třeba úplně optimální,“ vysvětluje rozdíly mezi souvisejícími obory.

Sledovat vlastní operaci

Nejenom při operacích pohybového aparátu jsou dnes využívány různé druhy anestezie. Od těch, kdy je pacient uspán, se můžeme setkat i s těmi, kdy je při plném vědomí. „Dokonce je řada zákroků, při kterých umožníme pacientovi sledovat vlastní operaci. Tedy ne že by se díval do otevřeného břicha nebo kolene, ale má na monitoru možnost sledovat například endoskopický závěr operace kolene, tedy moment, kdy se kamerou pohybujeme v kolenním kloubu,“ vysvětluje Robert Frei.

Přestože dnes lékařům práci usnadňují moderní technologie, úplného nahrazení lidí roboty, se Robert Frei nebojí. „Myslím si, že lidský faktor při rozhodování a zkušenosti budou stále potřeba,“ říká.

Ve sportu je vše individuální

Jako ortoped se Robert Frei setkává s řadou úrazů a zdravotních problémů amatérských i profesionálních sportovců. Odmítá však říci, že by nějaký sport byl obecně lepší nebo horší než jiný. „Každý sport s sebou ve svém důsledku přináší nějaké přetížení, pokud se neprovádí správně a pokud nedodržujeme regeneraci,“ říká. „To, co sport přináší – dobrý pocit, endorfiny, zábavu i to, že tělo správně funguje – ale nakonec nad zdravotními komplikacemi převáží.“

Při výběru sportu bychom měli vždy přihlédnout k naší kondici i různým zdravotním omezením, děti by si pak měly vyzkoušet sportů co nejvíce. „Obecně gymnastika je perfektní průprava na to, aby člověk cítil pohyb a věděl, co, kdy a jak zapojit. Atletika je zase dobrá na naučení běhu. Řada sportů pak přináší radost z toho, že jsme v kolektivu,“ uvádí Robert Frei sporty, nad kterými by rodiče měli uvažovat.

Liší se léčba zranění u amatérských a profesionálních sportovců? A jak hodnotí MUDr. Robert Frei autenticitu seriálu Nemocnice na kraji města, který se odehrává převážně na nemocničním oddělení ortopedie? Dozvíte se v záznamu celého pořadu.

Spustit audio