Organizuje dobrovolníky i Tříkrálovou sbírku. Její práci nezbrzdil ani covid

V Oblastní charitě Žďár nad Sázavou pracuje jedenáctým rokem, ale letos poprvé organizuje Tříkrálovou sbírku úplně jinak.

Také během roku se Michaela Kuchtová věnuje dobrovolníkům a posílá je na místa, kde jsou potřeba. Práce s nimi se ale během pandemie rovněž musela radikálně změnit.

Koordinátorka dobrovolníků mívá napilno po celý rok, i když v době, kdy je potřeba zorganizovat některou ze sbírek oblastní charity, se téměř nezastaví. Zatímco sbírky bývají nárazové, dobrovolníky dává dohromady po celý rok.

Co dělají dobrovolníci…

„Pokud je běžný rok, tak dobrovolníci bývají příjemným doplňkem každého zařízení, kde charita působí. Když jde o seniory, tak mohou chodit na předčítání, na procházky, hrát s nimi deskové hry, být společníkem pro seniora. Když ten dobrovolník umí zpívat, hrát na nějaký nástroj, cvičení, tak může třeba jednou týdně chodit a připravit program pro děti. Je to vždycky otázka toho, co ten dobrovolník umí, a co to zařízení potřebuje,“ vysvětluje Michaela Kuchtová.

Mezi lidmi ochotnými pomáhat se najdou ale i vytížení lidé, kteří se k pravidelné činnosti zavázat nemohou. I v takovém případě se ale dostanou do databáze dobrovolníků a tu koordinátorka využívá při nárazových větších akcích. „Pro mě je velmi příjemné, když pošlu výzvu a oni se mi ozvou během chvilinky, to je pro mě super pocit,“ usmívá se.

Pandemie všechno změnila

Minulý rok však poznamenala pandemie a spousta věcí se musí měnit, i práce s dobrovolníky. Zdraví je přednější, a tak se na své pravidelné aktivity například do domovů pro seniory vydávat nemohou.

V těchto dnech tak s nimi Michaela Kuchtová organizuje především nákupy osamělým a nemocí ohroženým lidem a soustředí se na Tříkrálovou sbírku.

Kde je online?

Sbírka se také musí pořádat jinak, koledníci chodit nesmějí. Přesto je síť asistentů vytížená. „Obce i města tu sbírku moc chtěly, jejich reakce byla neskutečná. Jsou rozmístěny statické kasičky, v obcích se to vyhlašuje obecním rozhlasem, hledají se místa, kam kasičky dát, každý dělá, co může,“ říká s dojetím Michaela Kuchtová.

Kdo se k žádné kasičce nedostane, může do Tříkrálové sbírky přispět i převodem peněz na účet. Všechny informace i dětskou koledu natočenou malými zpěváčky s královskými korunami najdete na stránce oblastní charity.

Spustit audio