Organizaci, která pomáhá Romům hrozí zánik

8. březen 2012
Zprávy z

S nedostatkem peněz bojuje organizace C.A.F.É., která na Vysočině pomáhá Romům. Protože od ministerstva práce a sociálních věcí nedostala potřebné dotace, hrozí jim po třech letech zánik.

Pracovníci jihlavské organizace C.A.F.É., která pomáhá Romům, se bojí o svoji budoucnost. Ministerstvo práce a sociálních věcí jí pro letošní rok neposkytlo dotaci. Hrozí proto, že by organizace mohla na Vysočině po třech letech skončit. Romové by pak přišli třeba i o dílny, které fungují v nechvalně známé jihlavské lokalitě Havaj. Leoně Cínové a Daně Adamové, které tam chodí se svými dětmi a vnoučaty, by dílny chyběly: "Je to tady hrozně fajn. Petra, která nás učí plést například košíky, je hrozně šikovná paní. Vyhraje si i s dětma. Čte s nima knížky a kreslí společně obrázky. No a my se tu aspoň s holkama sejdeme a popovídáme si. Doufám, že organizace peníze sežene, byla by to hrozná škoda, kdyby dílny skončily," shodují se ženy.
Protože organizace neví, kde sehnat potřebné dva miliony, vypadá to, že bude muset opravdu skončit. "Lidé tak přijdou nejen o dílny, ale i o pomoc při shánění bytů nebo o právní poradenství. Pro nás je zánik nepředstavitelný," řekl Regionu vedoucí pracovník Lukáš Zavřel.
Přestože krajský radní pro oblast sociáních záležitostí Petr Krčál by rád organizaci nabídl prozatím alespoň půl milionu korun, pro chod C.A.F.É. je to málo. "To nám nestačí pomalu ani na výplaty," doplnil Zavřel.
Kolik organizace od kraje pro letošní rok nakonec dostane, rozhodne příští týden zastupitelstvo na svém zasedání.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio