Oranžová kola si v Humpolci můžete vypůjčit úplně zadarmo. Snad se hned nepoztrácejí

13. duben 2018

Tomáš a Libor Voplakalovi rozjíždí v Humpolci bezplatnou půjčovnu kol. Na.co.kolo jí říkají. „Jde jenom o grafickou záležitost. Tečky se nám líbily,“ smáli se bratři v Dobrém dopoledni a ještě upozornili, že jsou na to celkem čtyři. S projektem pomáhají ještě Petr Machek a Jakub Zajíček. „My jsme vášniví cyklisté, kola nám jsou blízká. Kamarádi z Třeště mají podobnou půjčovnu tam, řekli jsme si, že Humpolec je dobré místo, kde by se to dalo udělat,“ vysvětloval Tomáš.

Neodradí je ani špatná zkušenost kolegů z Třeště. Z patnácti modrobílých kol se po loňské sezoně vrátilo v Třešti jedno jediné. „I přesto chceme zkusit tu sociální sondu v Humpolci. Uvidíme, jak to dopadne,“ vysvětluje Libor. Vypisují mezi sebou nějaké sázky na to, kolik kol zůstane v humpolecké půjčovně? „My neradi hazard, takže se nesázíme. Jsme všichni optimisti, takže věříme, že kola vydrží. Kamarádi tipují, že kola zmizí. Je to jenom o lidech v Humpolci, jak je budou používat, jestli je budou ničit, krást. Těžko předvídat,“ krčí rameny Tomáš Voplakal.

Někdo pojede na poštu a než si vyřídí potřebné věci, kolo si mezi tím půjčí někdo jiný

V Humpolci mají vytipováno pětadvacet míst se stojany na kola. „Nechceme pevně daná stanoviště, kde kola musí být. Budou označena, že jsou volně k použití.  Turista, obyvatel, kdokoli si je půjčí. Bicykl pozná, je jasně oranžový. Kolo nebude zamčeno, může se stát, že někdo pojede na poštu a než si vyřídí potřebné věci, kolo si mezi tím půjčí někdo jiný. Což je podle nás ideální stav,“ vysvětluje Libor Voplakal.

V tuto chvíli mají k dispozici osm kol, většinou jsou darovaná od kamarádů, kolegů z práce. Jsou opravená, renovovaná a jasně oranžová. „Chtěli jsme jednotný design a taky jsme chtěli, aby kola byla rozpoznatelná na dálku. Současně je to v návaznosti na očekávané krádeže. Pokud bude někdo spatřen mimo Humpolec na oranžovém kole, budou lidi vědět, že se jedná s největší pravděpodobností o krádež,“ vysvětluje volbu oranžové barvy Tomáš Voplakal.

Všechna kola jsou otestovaná v ostrém provozu, už teď s ním po Humpolci můžete popojet

Kola opravují svépomocí, s lakováním pomáhá profesionální autolakovna. „Moje kolegyně nám darovala své staré kolo, když ho viděla opravené, zkoušela nás přemluvit, jestli by si ho nemohla vzít zpátky, že se jí moc líbí,“ usmívá se Libor Voplakal.

Všechna opravená kola, která od 25. května budou v Humpolci bezplatně k vypůjčení, jsou otestována v ostrém provozu. „Když na něm někam jedu, tak ho nezamykám, čekám, jestli si ho už někdo náhodou nepůjčí,“ říká Libor Voplakal.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio