Opravy hradeb v Jemnici zřejmě oddálí nová soutěž

7. červenec 2018 06:00

Jemnice na Třebíčsku bude muset zřejmě znovu hledat firmu, která opraví městské hradby. Společnost, která nabídla nejnižší cenu, nesplnila podmínky soutěže, druhá v pořadí o ni ztratila zájem.

Jemnice obnovuje historické hradby přes deset let. Letos chtěla začít s opravou asi 130 metrů dlouhého úseku v ulici Horní valy. Zda zakázku za zhruba pět milionů korun zruší a vypíše novou, rozhodne radnice příští týden, řekl novinářům místostarosta Petr Novotný.

Historické hradby měří v Jemnici více než kilometr. Město je rekonstruuje po kratších úsecích. Bez zásahu je posledních asi 250 metrů, přibližně 120 z nich je v majetku soukromníků. Město bude podle Novotného usilovat o převod do vlastnictví města, aby je bylo možné z veřejných peněz opravit. Opravu hradeb podporuje dotacemi i ministerstvo kultury.

Nejnižší nabídku dala společnost ABA STAKO s. r. o., nabídla 4,9 milionu bez DPH.

„Nesplnila ale podmínky soutěže a museli jsme ji vyřadit. Druhá odmítla z titulu zaneprázdnění,“ řekl Zdeněk Šálek z odboru investic. Druhá nabídka byla přibližně o milion vyšší. Třetí společnost požadovala navíc dalších 150.000 korun. „Předpokládáme, že novou soutěží bychom se dostali na lepší cenu, než nabídl třetí v pořadí,“ dodal Šálek.

Nový tendr by podle něho mohl být vyhlášen ještě v červenci, práce by tak i přes zdržení mohly letos začít.

Celá zakázka potrvá několik let, v letošním roce by to měly být práce za asi 1,3 miliony korun. Podle Novotného se Jemnice rozhodla vypsat soutěže na více etap najednou, aby si smluvně zavázalo dodavatele a nemuselo soutěž každoročně opakovat.

Loni opravili úsek dlouhý asi 35 metrů. Z hradeb bylo nutné odstranit náletovou vegetaci, nahradit nevhodné zdivo žulovými kameny a vyspárovat je, hradby dělníci odvodňovali a zpevňovali. Součástí prací za asi dva miliony korun bylo restaurování jedné z největších jemnických památek - tzv. Kamenné panny. Téměř 90 centimetrů vysoký figurální reliéf je zřejmě raně gotického původu. Kopie sochy byla vsazena do opravené části hradeb. Originál je v městském muzeu.

zdroj: ČTK
Spustit audio