Opravený rybník v Černíči láká vzácné ptáky. Létají tam volavky popelavé i stovky vlaštovek

16. červenec 2019

Rozlehlý rybník v Černíči na Jihlavsku je rájem ptáků. Nedávno prošel opravou, má teď pevnější hráze, a vznikly v něm nové tůně. Znovuzaplavením zarostlého dna pak ptáci získali úkryt i potravu.

Do rybníka v Černíči vtékají dvě řeky. Ze severu Moravská Dyje a ze západu Myslůvka. Rybník nebylo možné dlouhá léta vypustit, a proto se v něm množily nepůvodní invazivní druhy. Teď je hráz opravená a zpevněná. Ptáci mají k dispozici dokonce svůj ostrov a tůně, a v rákosí, které prorůstá ze dna rybníka, nacházejí množství potravy. „Objevila se tady řada druhů ptáků, které tady dřív nebývaly,“ říká Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody České republiky. „Můžeme pozorovat volavky popelavé, v rákosí vidím pochopa rákosního,“ dodává.

Rákosí a tůně černíčského rybníka lákají pochopy, kachny, ale i žáby

Nejlepší doba pro pozorování ptáků je samozřejmě jaro. To ale neznamená, že v jinou roční dobu je na rybníku ticho. Pro takovou vodní plochu, v Černíči je to dvanáct hektarů, je pro pozorování nezbytný dalekohled. Jako na dlani pak člověk může mít hnízdo labutí, klidně stojící volavky, nebo hejno jiřiček, které přelétá od nedaleké tvrze. Na jejím komíně ostatně hnízdí čáp bílý.

V lese u rybníka zpívá nejmenší český pták - králíček

Ptačí koncert je slyšet nejen přímo u rybníka, ale i o pár kroků dál v lese, který je, ač zdecimovaný kůrovcem, stále domovem desítek druhů ptáků. „Slyšíme pěnici černohlavou, sýkoru modřinku, králíček se ozval,“ popisuje Václav Hlaváč. Králíček je náš nejmenší pták. Váží jen asi pět gramů.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.