Oprava mostu v centru Havlíčkova Brodu není ani po roce hotová, město se pře s firmou

17. duben 2013
Zprávy z

Most v centru Havlíčkova Brodu stále připomíná staveniště. Jeho opravy začaly přesně před rokem a původní termín dokončení byl na podzim. Firma to ale nestihla a teď se s krajem a městem pře mimo jiné o platnost projektové dokumentace. Navíc jí běží penále, které už přesáhlo dva miliony korun.

Historický most přes Sázavu patří Kraji Vysočina, který ho začal opravovat loni v dubnu. Vybral firmu, která byla nejlevnější.

Práce začaly, ale lidé si od počátku ztěžovali, že se na mostě nic neděje. Společnost SDS EXMOST podle svého vyjádření pracovala přesně podle plánu, nicméně podzimní termín nedodržela.

V prosinci, při asi sedmistupňovém mrazu, pak pracovníci firmy pokládali asfalt. Kraj jim to na mostě povolil, město na okolních silnicích ale ne. A z toho pramení část sporu. V samém závěru si mostaři začali stěžovat na dokumentaci a na tom také dnes staví svou obhajobu.

Radní Libor Honzárek je přesvědčený, že pravda je na straně města. „Za dílčího investora, město Havlíčkův Brod, máme svědomí naprosto čisté a nejsme si vědomi ničeho, že bychom způsobili neplnění tohoto díla,“ tvrdí.

Spor zřejmě skončí u soudu

Město Havlíčkův Brod pochopitelně dostává faktury za provedené práce, zatím je ale neplatí a posílá zpět faktury penalizační. Celkem je to 25 tisíc korun denně.

Zástupci stavební firmy rovněž trvají na svém - dokumentaci podle nich orazítkoval člověk, který nemá potřebnou autorizaci. Na základě toho by mohli usilovat o zrušení stavebního povolení. Penále platit nechtějí, proto se celá věc nejspíš dostane k soudu.

Pod mostní konstrukcí je ještě bednění z doby stavby

Místní lidé jsou z celé akce značně rozladění.

„To mě vůbec nezajímá, jsou to jejich spory, které jsou vedené o nějaké dokumentaci, ale na mostě se ze začátku tři měsíce nepracovalo. Že nám řeknou, že bude penále, to nás také nezajímá. My chceme, když se tu něco dělá, aby se to splnilo včas, a když se to řekne, tak to tak musí být,“ říká majitel nedaleké cukrárny Karel Pavlíček.

A jak tedy dnes vypadá situace na mostě a v okolí? Po vozovce jezdí auta, po chodnících chodí lidé, lampy svítí. Nejsou ale hotové odbočky na nábřeží a také odbočka ke skleněnému paláci u kruhového objezdu. Pod mostní konstrukcí je ještě bednění z doby stavby.

autoři: mik , dka
Spustit audio