Oprava bezpečnostního přelivu na vodním díle Nechranice na Chomutovsku se zřejmě protáhne o dva roky

15. listopad 2018

Hladina vodního díla Nechranice na Chomutovsku je 7 metrů pod dlouhodobým normálem. Místy voda z břehů ustoupila i o desítky metrů. Povodí Ohře upustilo zhruba metr vody, za zbylých 6 metrů může podle vodohospodářů letošní výrazné sucho.

Funkce přehrady podle Povodí Ohře není narušena a hladina Ohře i dalších toků je stabilizovaná. V příštím roce měla skončit rekonstrukce bezpečnostního přelivu. Kvůli komplikacím se ale práce zřejmě protáhnou o další dva roky.

Nedaří se totiž bourat 50 let staré betonové stěny tak rychle, jak by bylo zapotřebí. Starý beton stavební firma odstraňuje tzv. hydrodemolicí. Podle mluvčího Povodí Ohře Jana Svejkovského je ale beton houževnatější, než se očekávalo.

Práce na rekonstrukce obou bočních komor bezpečnostního přelivu se tak zpozdí o dva roky. „Původně měly skončit na konci roku 2019, teď to vypadá, že potrvají dvakrát tak dlouho, tedy do konce roku 2021,“ upřesňuje Svejkovský.

Povodí Ohře mělo zaplatit za rekonstrukci bezpečnostního přelivu zhruba 122 milionů korun, prodloužení termínu dokončení práce ještě prodraží.

autor: jbe
Spustit audio

Související