Operu, swing i folklor nabídne Mezinárodní hudební festival Český Krumlov

15. červenec 2018

V pátek 20. července začne Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově, který představí operní pěvce, muzikál, swing i vojenskou hudbu. Celkem 19 koncertů a komponovaných večerů zazní v Maškarním sále zámku, jízdárně nebo Pivovarské zahradě.

Zcela nové bude letošní zahájení, které se odehraje na letní jízdárně v zámeckém parku. „Představíme tam umělce, kteří na festivalu vystoupí, takže jsme to nazvali Festive Overture. Kromě samotného zahájení tam bude řada umělců, kteří budou mít posléze na festivalu samostatné koncerty, jako je Schola Gregoriana Pragensis, Jiří Bárta nebo Jan Smigmator, protože nově zařazujeme swing,“ uvedl prezident festivalu Jaromír Boháč.

Návštěvníci ale nepřijdou o tradiční operní galakoncert, který naváže hned v sobotu 21. července. Krumlov opět přivítá hvězdy světových operních scén.

Violoncellista Mischa Maisky v Krumlově: Radši hraji v menších městech, lidé tu nejsou rozmazlení

Violoncellista Mischa Maisky poskytl rozhovor redaktorce Českého rozhlasu České Budějovice Jitce Cibulové Vokaté

Jedním z vrcholů Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov byl koncert světového violoncellisty lotyšského původu Mischy Maiského. Společně s jihokorejským klavíristou Chulhee Yoonem se představil publiku v Maškarním sále českokrumlovského zámku.

„Vystoupí Piotr Beczała, polský lyrický tenor, který začínal v Linci a do Krumlova jezdil jako turista. Teď si libuje, že se sem podívá v jiné roli. Je znám i tím, že má vztah k českému repertoáru. My ho přivítáme se Sondrou Radvanovsky, což je kanadsko-americká sopranistka známá Verdiovským repertoárem, ale její otec je Čech, a proto zazní na našem koncertu také árie z Rusalky,“ zve dramaturg Lubomír Herza.

Krumlovský festival představí řadu špičkových komorních souborů i sólistů. Chybět nebudou jako každoročně sólisté z Broadwaye, kteří vzdají poctu Leonardu Bernsteinovi.

Kromě muzikálu, swingu nebo cikánské hudby dostane prostor i folklor s kapelami Hradišťan nebo Čechomor. Festival letos navíc připomene důležitá výročí – založení Československa a 90 let od úmrtí Leoše Janáčka.

Rozhovor s ředitelem Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov přináší kulturní magazín Kavárna. Dále vás vezme na výstavu impresionisty Gustava Macouna v Želči na Táborsku, představí román Na západní frontě klid v audiopodobě a připomene 100. výročí narození legendárního švédského filmového režiséra Ingmara Bergmana.

autor: pku
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.