Opera Kominíček otevře dětem svět fantazie a kouzel, podívají i do útrob divadla

10. únor 2019

Projít si zákulisí divadla a ještě ke všemu zažít dobrodružný příběh. To se poštěstí dětem, které si najdou cestu na novou operu Kominíček v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.

Dílo britského skladatele 20. století Benjamina Brittena připravil operní soubor společně s Malým divadlem. O kouzla, fantazii a snění není na jevišti ani v hledišti nouze.

Než se diváci stihnou rozkoukat v hledišti, už je zve tajemná paní na dobrodružný výlet do zákulisí Jihočeského divadla. Cíl je jediný – zjistit, co všechno předchází přípravě opery.

„První část byla původně napsána jako činoherní, ale už ji trochu zavál čas, už byla hodně didaktická na náš vkus. Tak jsme se rozhodli, že ji trochu změníme, ale že to zadání zůstane stejné – představit dětem zákulisí opery. Rozhodli jsme se, že tomu dáme atraktivnější kabát a uděláme z toho takovou bojovku po divadle,“ říká režisér Petr Hašek.

Návštěvníci procházejí útrobami divadla, do kterých se běžně nedostanou, spojovacími chodbami, zkušebnami, vystoupají třeba až k divadelním tahům na lávku k osvětlovačům.

Dětští herci to berou jako hru

Cestou zjišťují, jak těžko se opera rodí. „Dostaneme se k tomu, jak se to připravuje po výtvarné stránce, do kostymérny, k tomu, jak vypadá korepetice, že jsou potřeba technici, jak zkouší herci a orchestr a tak dále. Snažíme se ukázat zábavnější formou veškeré složky divadla, které jsou potřeba k tomu, aby vznikla inscenace opery,“ dodává režisér. Do této části zapojil herce Malého divadla.

Když se diváci znovu usadí do hlediště, začne skutečná opera o malém kominíčkovi, kterého zachrání od těžké práce jeho kamarádi.

Inscenace je plná divadelních efektů a překvapení. „Snažili jsme se kouzlit, vymýšlet, aby se tam něco dělo. Samozřejmě, je už i předepsáno autorem, že je tam řada dětských představitelů. Zkoušení bylo pro mě zajímavé, protože pracovat s dětmi je velmi specifické, ale nabíjející. Oni totiž ještě nejsou divadlem postiženi a neberou to jako zaměstnání, ale jako hru,“ komentuje Petr Hašek.

Napjaté vztahy v současné rodině rozkrývá hra Pod sněhem podle románu Petry Soukupové

Jihočeské divadlo uvádí v české premiéře adaptaci psychologického románu Petry Soukupové Pod sněhem

Tři sestry, jízda v autě a bolavé rodinné vztahy. Tak by se ve stručnosti dal charakterizovat nový titul Jihočeského divadla Pod sněhem. Adaptaci psychologického románu Petry Soukupové uvádí budějovická činohra v české premiéře.

Jedním ze dvou Kominíčků je v Českých Budějovicích Honza Švec. S divadlem až do této chvíle zkušenost neměl. Chodí do pěveckého sboru v domě dětí a mládeže a na casting ho na poslední chvíli přihlásila maminka. „Překvapilo mě, že jsem se dostal do hlavní role. Poprvé jsem se docela bál, ale teď už se ani moc nebojím. Myslím, že se to bude dětem líbit,“ říká.

Jihočeské divadlo se představí s Kominíčkem také v pražském Divadle ABC v rámci přehlídky Jižní spojka, v Českých Budějovicích jsou nejbližší reprízy na programu v březnu.

Novince Jihočeského divadla se věnuje kulturní magazín Kavárna. Dále zavede do strakonického muzea, kde mají unikátní sbírku dud a nové loutky, v audioknižních tipech upozorní na mistrovství herce Igora Bareše za mikrofonem a ve filmovém ohlédnutí připomene dvě režisérské legendy – Věru Chytilovou a Františka Vláčila.

Spustit audio

Související