Omezit pití alkoholu na veřejnosti by ve Žďáru nad Sázavou měla nová vyhláška

16. březen 2023 09:00

Přes den láhev piva do parku donesete, v noci už nesmíte. Pravidlo, které chce Žďár nad Sázavou zavést v nové protialkoholní vyhlášce. Tu předchozí musel loni zrušit kvůli problémům s udělováním výjimek pro denní akce. Novou budou zastupitelé ve čtvrtek odpoledne schvalovat.

Právě teď na jaře počet opilých výtržníků podle statistik městské policie stoupá. „Další případ extrémně silně podnapilého. Bylo to na ulici Kopečné. Tentokrát i zdravotní záchranná služba,“ listuje vedoucí městské policie Martin Kunc záznamy o výjezdech strážníků za opilci, kteří už přešli k výtržnostem.

„V roce 2022 jsme na záchytku jeli 26x. A jestliže by to tempo těch případů bylo takové, tak by těch případů v letošním roce bylo 40,“ dodává.

V paku u Ivana zákaz popíjet cokoliv silnějšího než nealkoholické pivo skoro po celý den platit nemá. Zakázaná zóna se obrazně nad veřejnými prostory rozvine v 10 hodin večer a vytrvá do šesti ráno.

„Půjdete do parku, děláte si piknik a nesklouznete k nějakému asociálnímu chování, tak to pochopitelně nikdo neřeší. Ale potom mezi tou 22. a šestou hodinou, to je ta prevence toho, že nebude docházet k takovému tomu divokému nočnímu pití a s tím

Vandalismus,“ vysvětluje starosta z hnutí STAN Martin Mrkos.

Kde naopak zákaz pití alkoholu bude platit po celý den? A jak to bude se zahrádkami restaurací? Poslechněte si reportáž.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související