Okříšky na Třebíčsku mají nový kulturní dům. Stál 20 milionů

17. září 2018 14:00

Okříšky na Třebíčsku dokončily po více než roce stavbu kulturního domu za asi 20 milionů korun. Původně na jeho místě stály hasičské garáže se společenským sálem.

Prostor se uvolnil poté, co městys přibližně se 2000 obyvateli postavil v roce 2015 novou hasičskou zbrojnici. Kulturní dům nabízí společenský sál, sál pro rodinné oslavy a zázemí pro venkovní kulturní akce, slavnostně otevřen bude 22. září, řekl médiím starosta Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Garáže z 50. let 20. století, ke kterým se v 70. letech přistavěl společenský sál, byly podle Ryšavého ve špatném technickém stavu, pro přestavbu použít nešly. Jejich demolice uvolnila místo pro přístavbu k původnímu sálu. „Celý kulturní dům je tvořený do kříže, základem je původní sál, na který kolmo navazuje přístavba s velkými prosklenými plochami, hodně se to otevřelo a proslunilo,“ řekl Ryšavý.

Budova má i menší sál a bar, v patře pak terasu se zázemím, kde by podle Ryšavého mohla fungovat třeba samostatná kavárna. „To je ale výhled do budoucnosti. Pokud by to někdo chtěl dělat, našel by se zájemce, šlo by to poměrně jednoduše na takový provoz upravit,“ řekl Ryšavý. 

Jednotlivé části kulturního domu jsou oddělitelné, mají i vlastní okruh vytápění a je možné je pronajímat i na soukromé akce, svatby, oslavy, nebo firemní semináře. Městys stavbu platil z vlastního rozpočtu.

Radnice chce v příštím roce upravit i plochu za kulturním domem a postavit na ni zastřešené posezení. „Uprostřed se udělá také parket a bude to místo i pro venkovní akce se zázemím v kulturním domě,“ řekl starosta.

Stavba začala na jaře 2017. Kolaudace byla 7. září. Slavnostní otevření je naplánované na 22. září. Vystoupí při něm folklorní soubory, taneční soubory, dechové hudby i zpěvák Petr Bende s cimbálovou muzikou Gromba.

zdroj: ČTK
Spustit audio