Odpočívat, spojovat generace. Do zámeckého parku ve Větrném Jeníkově se místní chodí houpat

14. srpen 2020 06:00

V zámeckém parku ve Větrném Jeníkově mohou lidé relaxovat v houpacích sítích. Městys je tam letos nainstaloval jako úplnou novinku.

Pokud je nepoškodí vandalové a bude o ně zájem, chce jich Jeníkov na příští rok pořídit více. Do zámeckého parku mají nalákat více lidí.

Procházíme zámeckým parkem ve Větrném Jeníkově a tady vidím houpací síť, o kus dál další. Zavěšené jsou mezi stromy a lehce s nimi pohupuje letní vánek.

Využít park

„Nás zámecký park je sice upravený, sice posekaný, ale není to nic překrásného. Řekli jsme si, že ho chceme užívat, že sem chceme zpátky stáhnout jak malé děti, tak mládež, tak seniory, protože ten park díky stromům poskytuje krásný chládek v létě, a tak mě napadlo, že zkusíme sítě,“ říká starostka Martina Lisová.

Místní nápad vítají. Mezi nimi například paní Mirka. „Když si tam lehnete a díváte se nahoru do těch stromů, protože ty jsou tady už hodně let, tak je to úplně něco neuvěřitelného, jaká je to výška, člověk si to ani neuvědomuje, ale je to takový relax.“

Spojování generací

„Jsem ráda, že se sem stáhla ta kategorie mládeže 15 až 25, kteří tady hrajou volejbal, potom si lehnou do sítí. Mají kde být, a to mě na tom vlastně baví, že se tady potkávají generace a že taková hloupost za pár korun udělala lidem radost,“ dodává starostka.

Jeden problém ale přece jen sítě způsobují. Kolem některých sítí jsou hromádky odpadků. Vedení městyse už plánuje, že do parku dokoupí odpadkové koše.

Letošní instalace sítí je podle starostky testovací. Pokud o ně bude zájem, příští roky by mohly přibýt další. 

Podmínkou ale je, že sítě vydrží nezničené a nebudou terčem vandalů.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio