Odpadové firmy mají problém. Vytříděné nápojové kartony nikdo ze zpracovatelů nechce

22. červen 2022 13:30

O nápojové kartony od džusů a mléka není zájem. Některé firmy posílají vytříděný odpad rovnou do spalovny, jiné ho skladují a čekají na příznivější dobu. 

Řady půltunových balíků se slisovanými nápojovými kartony se tyčí do několikametrové výše a zaplňují rozlehlou krytou halu. Čekají na příznivější situaci na trhu. Je ale také možné, že pracně vytříděné obaly od mléka nebo džusu nakonec skončí ve spalovně. 

Sklad Hrádek

Příkladem firmy, která odpad skladuje, je ta sídlící na Hrádku poblíž Pacova. Jedná se o svazek obcí SOMPO. Z lisu tam vylézají objemné balíky vždy jednoho vytříděného ve odpadu tvaru krychle a dále se s nimi obchoduje. Problémem je to, že ne všechny se teď daří dobře prodat. 

Hrádek u Pacova, třídící linka na odpad

„Některé věci, když skladujete v hale, jsou relativně neprodejné, zabírá vám to tady místo.“ S ředitelem SOMPa Radkem Lapáčkem přicházíme k rozlehlé hale, kde se do výše tyčí balíky vylisovaných nápojových kartonů, např. od mléka. „Vidíte tu hromadu balíků. Dáváme to pod halu, abychom to neznehodnotili.“

Nápojové kartony

Konkrétně o nápojové kartony je mezi firmami zabývajícími se recyklací odpadu jen velmi malý zájem. „Tetrapack je sám o sobě míchanina různých druhů obalů a materiálů. Máte tam papír, folii, hliník. Aktuálně vím, že se z toho dělá tzv. technická deska, něco jako je dřevotříska nebo MDF deska.“

A protože tetrapack není možné skladovat na dešti, pro mnoho svozových firem je jednodušší ho odvézt do spalovny.

Spustit audio

Související