Odolnost proti stresu

19. květen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Spousta firem nabízí volná místa, zaměstnání v prosperující společnosti, ale když si jejich nabídku přečtete, tak obvykle právě na vás nepasuje.

0:00
/
0:00

Práci mám a chválabohu dobrou a navíc mezi dobrými všetečnými lidmi, takže si nestěžuji. Občas se ale podívám do různých novin, nebo na internet, co se na trhu práce děje a co se nabízí. Třeba někdo náhodou hledá kutila na víkend, nebo trumpetistu do obřadní či smuteční síně. Však to znáte, peněz není nikdy dost a každá stokoruna navíc se počítá . Nedávno jsem si přečetl jednu pracovní nabídku, stálo tam, že musím mít středoškolské elektrotechnické vzdělání, tak mi bylo hned jasné, že to nemusím číst dál, protože elektrotechnickou průmyslovku studují, z pohledu nás muzikantů a absolventů filozofické fakulty, jenom šílenci, tím se samozřejmě té konkrétní chytré lidské skupině omlouvám, ale to není podstatné. Důležité je, že v tom inzerátu byl záhadný požadavek na odolnost proti stresu. No tak, já nevím jak vy, ale já jsem odolný až až. Když žena doma zvýší hlas, synové utíkají do svých pokojíčků, já mizím ve sklepě v dílně, a všechna zvířata se k ní zbaběle hned tulí. Vyhrocenou situaci doma bereme sportovně. Jenže jak poznám, jestli jsem odolný a protistresově nadaný až tak, jak to ta firma potřebuje? Jestli jsem odolný proti výčitkám, že chodím třeba z práce pozdě, nebo jestli jsem odolný proti aroganci nadřízených, nebo drzých a protivných zákazníků. Šťouravých spolupracovníků? Co to vlastně je odolnost proti stresu? Přežít dva měsíce na pustém ostrově? A co když už se někdo třeba proti stresu zúčastnil nějakého léčení v psychiatrické ambulanci, tak to už je mimo to přijímací řízení nebo s ním naopak ta firma stále počítá, protože má měsíční praxi v blázinci? Nejspíš ale ta firma v tom inzerátu, kde chce, aby žadatel o práci byl odolný vůči stresu, dává najevo, že ten žadatel nesmí být vzteklík, hysterka ale kliďas a pohodář tělem i duší. Někdo, kdo na pracovišti nedělá intriky a neroznáší drby, ale kdo se směje na celý ten boží svět jako sluníčko. Čili tam mohli rovnou napsat, bereme každého, kdo má rád dobré pivečko, pejsky a kočičky, o víkendu chodí na procházku do přírody, nehádá se s dětmi a ženou a natož pak se sousedem. No vidíte, jak je to jednoduché, právě jsme rozšifrovali složitý pojem odolnost proti stresu. A pěkný den přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.