Odkaz listopadu 1989 pro mladou generaci? Cestujte, jak to jen jde!

25. listopad 2019

Ani po třiceti letech si nepřestává Martina Klimpel ze Svaté Kateřiny na Tachovsku vážit svobody, která přišla s listopadem 1989. Dětství a dospívání totiž prožila v pásmu takzvané železné opony. Neprostupné vojáky střežené státní hranice mezi východním blokem a západním Německem.

„Hned poté, co bylo jasné, že totalitní režim padl, jsme se všichni jeli podívat do sousedního Německa, jestli je to tam opravdu všechno tak špatné, jak nám celé dětství tvrdila socialistická propaganda. Stejně tak Němci z druhé strany hranice opatrně vyrazili na návštěvu k nám, podívat se, jestli tu žijeme sto let za opicemi,“ vzpomíná Martina Klimpel.

Sama je živoucím důkazem obnovených přeshraničních vztahů. V listopadu 1989 jí bylo 17 let a právě studovala na Střední hotelové škole v Mariánských lázních. Po dokončení školy a praxi ve Švýcarsku začala pracovat jak servírka v sousedním Německu. A právě tady poznala svého budoucího manžela.

Hilmar Klimpel je obrazem změn konce 20. století

V době po pádu berlínské zdi se východní Němec Hilmar Klimpel přestěhoval do Bavorska. A právě tady, poznal svoji budoucí ženu Martinu, rozenou Zemanovou.

Dnes spolu manželé Klimpelovi mají už 16letého syna. Učí ho, jak němčinu, tak češtinu. Symbolika obnovených vztahů jako z románu. A skutečně i celé západočeské pohraničí se po pádu železné opony za posledních třicet let proměnilo k nepoznání.

„Lidé z Německa se z počátku jezdili jen opatrně podívat na místa, kde před odsunem po druhé světové válce bydleli jejich předci. Dnes máme vynikající vztahy. Už si ani neuvědomujeme, jaké to bylo, když tu byla neprostupná zeď mezi oběma národy, které spolu do druhé světové války vycházely dobře“, říká Martina Klimpel.

Vzkaz mladé generaci

„Cestujte, jak to jen jde. Běhá mi mráz po zádech z představy, že by se něco podobného, jako byla železná opona, mělo vrátit znovu. Taková absurdita se už snad nikdy nemůže opakovat“, dodal Hilmar Klimpel.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio