Odborníci radí jak ušetřit energie bez velkých investic. Bude vás to však stát změnu přístupu

4. říjen 2022

Jako nejlepší zbraň v boji proti drahým energiím se rozhodně v současné době jeví úspory. Kdo má zateplený dům či byt, dobré spotřebiče a dobře vyladěné vytápění, zdaleka nemusí mít s platbami za energie takový problém. Co však, když na zateplení nemáme peníze, nebo jej prostě nestačíme do zimy provést? Existují možnosti jak ušetřit?

Podle stavebních a energetických odborníků ano, a dokonce můžeme šetřit poměrně výrazně. Základní změna, která to umožní je sice zdarma, ale docela bolestná. Musíme totiž v první fázi změnit vlastní přístup. Jednou z nejvýznamnějších úspor je snížení teploty v domácnostech. Přestože část obyvatel protestuje a vysmívá se například doporučení nosit doma svetr, odborníci jsou nekompromisní. Snížení teploty o jediný stupeň přinese úsporu až šest procent. Kromě toho je možné snížit v neobytných místnostech, jako jsou chodby, ale třeba i ložnice teplotu až o tři stupně a tím ušetřit minimálně další tři procenta. Pomoci s regulací mohou termostatické ventilové hlavice, které umožní upravit teplotu v jednotlivých místnostech.

Topná tělesa nemí být zakrytá, kotle nevypínejte

Důležité je také mít v pořádku topná tělesa, nesmí být zakrytá (pozor, i obyčejná záclona může být problém), měla by být správně natlakována a odvzdušněna. Také kotel by měl být pravidělně čištěn, to platí i pro spalinové cesty.

Při topení pak není dobré nechat v době, kdy nejsme doma nebo kdy například spíme, teplotu příliš klesnout. Nevyplatí se kotel zcela vypnout, spíše jen regulovat snížení teploty o několik stupňů, což při následném opětovném natopení ušetří energii.

Programovatelné termostaty umožní nastavit snížení teploty v přesně stanovený čas bez našeho zásahu

Další významnou úsporou tepla je zamezení úniků. Prvním krokem je důsledné zavírání dveří v domě. Před tím je nutné zamezit průniku tepla okolo dveří těsněním a také prahy či kartáčovými těsnícími lištami. Těsnění bychom měli instalovat i do oken, zejména těch starších, která je doposud neměla. U plastových oken už těsnění většinou bývá, i tam může být vymačkané a netěsnit správně. Zde je však nutné většinou obrátit se na odbornou firmu, zejména kvůli množství druhů těsnění v oknech.

Na vodovodní kohoutky namontuje perlátory

Ušetřit můžeme i vhodným systémem větrání. Pootevřená ventilačka je žroutem tepla a nestačí vyměnit vzduch v bytě. Je lépe na pár minut udělat průvan a zase okna zavřít.

Šetřit můžeme i při mytí rukou a nádobí namontováním perlátorů. Jednak snížit teplotu teplé vody, stačí na 50 °C a při opláchnutí nepoužívat teplou vodu vůbec. I studená sprcha může být pro někoho řešení, ale když už teplou koupel, tak raději pod sprchou než v plné vaně. Samozřejmě existují i úsporné sprchové hlavice.

Výměna klasických žárovek za LED zdroje nevylučuje ani zachování například retropodoby svítidla

Úspora elektrické energie by měla začít důslednou výměnou všech klasických žárovek za odolné LED zdroje. Tam, kde je to možné, je dobré nahradit světla zdroji se stmívačem, který umí také část energie ušetřit, stejně jako pohybové senzory na místo vypínačů například na chodbách.

Které spotřebiče se případně vyplatí vyměnit

Rada vyměnit staré spotřebiče za nové a úspornější je sice pravdivá, skrývá se však za ní poměrně nákladná operace. Když už tedy musíme volit co koupit nového, doporučují se spotřebiče, které používáte nepřetržitě, tedy v první řadě ledničky a mrazničky. Pokud chceme investovat více, je dobré se zamyslet například nad koupí novější sušičky na prádlo s tepelným čerpadlem.

Naopak je zcela zbytečné měnit starý plynový sporák za elektrický. Vaření na plynu je i dnes stále levnější než druhá varianta. Stejně je to s televizí – pokud máte plochou obrazovku s LED podsvícením, novější televize ušetří jen pár korun.

Minimální je také spotřeba domácích spotřebičů ve stanby režimu. Jejich celkový odběr je jen několik wattů, což sice za rok nějakou korunu stojí, nicméně, není to suma likvidační. Naopak nabíječky na mobil je lépe při odpojení telefonu se zásuvky vyjmout. Důvod není ani tak ekonomický jako spíše bezpečnostní, neboť mohou při poruše způsobit v bytě i požár.

Spustit audio