Od úmrtí Jaroslava Haška uplynulo 90 let. V Lipnici na něj stále vzpomínají

3. leden 2013

Jaroslav Hašek zemřel v Lipnici nad Sázavou 3. ledna 1923. V této obci na Vysočině strávil závěrečnou epizodu svého života. Jeho celý život provázela více či méně náhoda a náhoda je také v jeho cestě do Lipnice. Hašek je v podstatě jediný český spisovatel, který dosáhl celosvětového věhlasu.

Celý svět zná nesmrtelné hlášky ze Švejka. Objevují se ve filmu i knize, která byla přeložena do více než 50 jazyků. Své hlavní dílo psal nebo diktoval postupně a postupně také vycházelo. Vyšly i pasáže psané v Lipnici, v legendárním hostinci.

„Byl tenkrát na nádraží v Praze - Těšnově a potkal tam Jaroslava Panušku, který mu říká: Jardo, prosím tě, pojedeme na tu Lipnici. Já za chvíli jedu do Světlé nad Sázavou a tam nás někdo odveze," připomíná poměrně známou epizodu vnuk spisovatele Richard Hašek.

Jaroslav se na Lipnici usadil a dlouho dobu přežíval v hostinci. V lokále pil, psal a bavil hosty, o patro výše nocoval. Obklopil se přáteli z Lipnice a širokého okolí a podnikal časté výlety.

Většinu času ale trávil v hostinci s legendárním výčepním Alexandrem Invalidem:

Jaroslav Hašek

„A právě proto tady musíme zachovávat toho ducha svatého, pivního, kamarádského a švejkovského, aby to bylo v tom pojetí, jak chtěl," dodává Richard.

Haškův duch v Lipnici zůstává, téměř všechny akce konané v obci na mohutném vrchu mezi Humpolcem a Havlíčkovým Brodem nesou punc spisovatele, punc humoru a typického českého švejkovství.

autor: mik
Spustit audio