Od svátečního stolu se hosté nezvedají. Radí Eva Filipová

Od stolu se během jídla nezvedáme. Počkáme, až dojíme, až sníme dezert a teprve potom můžeme od stolu odejít na toaletu.

Ale samozřejmě, když budeme mít nějaké potíže a toaleta je nezbytná, zvedneme se se slovy: „Promiňte, omluvte mne na chvilku,“ a samozřejmě si odběhneme. Vysvětlování, kam se chystáte, si taky nechte pro sebe. Opravdu stačí říct: „Omluvte mě.“

Neodcházejte, když váš spolustolovník ještě jí nebo zrovna začal vysvětlovat něco důležitého. Ale při slavnostních večeřích to téměř nepřipadá v úvahu. Zkrátka počkáme, až skončí večeře.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová