Od rozvozu oběda po sprchování. To je pečovatelská služba

31. červenec 2018

Tématem úterní dopolední poradny byla pečovatelská služba jihlavské Charity. Jak funguje, pro koho je určena a za jakých podmínek může chodit pečovatelka i k vám domů, přišla říct Zdislava Součková.

„Pečovatelská služba je určená pro seniory nebo pro osoby se zdravotním postižením, které mají sníženou soběstačnost. To znamená, že potřebují pomoc o sebe sama nebo o svoji domácnost,“ říká host. Potvrzení od lékaře není potřebné. Stačí, když rodina, obec nebo sám klient kontaktuje pečovatelskou službu.

Rozvoz oběda je nejznámější služba

Pečovatelská služba pomáhá s hygienou, při péči o domácnost nebo se stravováním. To často spočívá v rozvážení oběda. Lidé často mají mylnou představu, že rozvážením oběda a pomocí s úklidem služby pečovatelské služby končí. Ale není to tak. Pečovatelky vám mohou pomoci například i vstát z postele nebo s vámi jít na procházku.

Pečovatelky pomohou odbourat ostych při sprchování

„Na začátku je vždycky ostych toho klienta. Protože si říká, že někdo cizí v těchto intimních věcech opravdu ne. Ale potom si pečovatelky získají důvěru a on službu začne využívat ve větším rozsahu a je spokojený, protože odpadnou bariéry. Obavy z toho, já se nepůjdu sprchovat nebo koupat, protože kdybych spadl, tak si zlomím nohu, odpadají,“ vysvětluje host.

Za pečovatelskou službu se platí

Ceny jsou určené zákonem. Maximální částka může být 130 Kč na hodinu. „My v rámci našich služeb Oblastní charity Jihlava máme úhradu 120 Kč za hodinu, s tím, že se počítá skutečně spotřebovaný čas. To znamená skutečný čas, kdy je pečovatelka u klienta,“ vysvětluje Zdislava Součková.

Spustit audio