Očkovací centra, obvodní lékaři. Kupříkladu v Třešti je o třetí dávku vakcíny velký zájem

12. leden 2022 10:00

Na Vysočině čeká na posilující dávku očkování zhruba 15 tisíc lidí. Je to ale jen zlomek oproti tomu, kolik už jich takzvaný booster dostalo, celkem téměř 140 tisíc.

Například v očkovacím centru v Třešti je zájem o třetí dávku oproti prvním dvěma enormní. Denně tam odbaví desítky lidí a nejstarší pacientce bylo přes 100 let.

Byl jsem rozhodnutý…

„Jdete na třetí? Ano. Jste levák? Pravák. Tak to dáme do levý.“ V očkovacím boxu v Třešti právě aplikuje zdravotní sestra třetí dávku očkování proti koronaviru panu Michalovi.

Přišel po šesti měsících od prvních dvou dávek. „Byl jsem rozhodnutý, už když byla ta možnost.“ Ke třetí dávce se zaregistroval zhruba týden poté, co mu to systém dovolil. „Nic lepšího zatím nemáme v nabídce, byla to jasná volba.“

Registrovaní, neregistrovaní

V úterý byl oproti jiným dnům v třešťském očkovacím centru relativně klid, registrovaných bylo 50 zájemců. Chodí ale i lidé bez registrace, říká vedoucí centra Jiří Rohovský. Největší zájem je právě o třetí dávky. „Už tam byly puštěné skupiny 18 let a starší, ze všech těch skupin je zájem. Samozřejmě enormní zájem byl koncem listopadu, začátkem prosince v té kategorii seniorů, to jsme tady měli v centru dokonce paní ročník 1919.“

Denně tady naočkují desítky lidí. „Maximum bylo 250, to je obrovská zátěž na takové malé centrum, ale pod sto klientů denně nejdeme.“

Kromě očkovacího centra si můžou lidé v Třešti dojít pro vakcínu také k některým praktickým lékařům. Například Jana Švejdová ve své ordinaci v místní poliklinice očkuje zájemce každý den bez objednání.

Na Vysočině očkuje zhruba 200 praktických lékařů nejen pro dospělé, ale také pro děti a dorost. Někteří dětští lékaři navíc nabízí možnost očkování i pro dospělé.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související