Oči se musí kontrolovat už od dětství

20. květen 2015
Dobré odpoledne

Abychom správně prostorově viděli, musí spolu obě oči spolupracovat. Když jsou úplně zdravé už od narození, zrak se nám kolem 8. - 9. roku správně rozvine. „Pokud se ale v dětském věku objeví nějaká odchylka, je nutno ji včas zachytit a pracovat s ní,“ říká primářka Jaroslava Helmanová z očního oddělení nemonice v Třebíči. Takže už v porodnici lékaři kontrolují, zda dítě nemá vrozený šedý zákal pomocí takzvaného červeného reflexu.

„Po porodu se kapou do spojivkového vaku kapky, aby se předešlo infekci z porodních cest maminky. V porodnici může dítě také trápit špatná průchodnost slz, kdy se neotevřou chlopně v slzných cestách a jsou důvodem opakovaných zánětů. V takovém případě se tyto blanky přeruší sondičkou a propláchnou slzné cesty, na další vývoj zraku to však nemá žádný vliv,“ uklidňuje novopečené rodiče oční lékařka.

Když dítě první půlrok šilhá, nic se neděje

V prvních měsících po narození může docházet k občasnému utíkání očí, takzvanému šilhání. „Nejčastější je směrem dovnitř. Je to normální asi tak do 6 měsíců věku. Potom, pokud problém přetrvává a pokud některý z rodičů trpěl některou z očních vad, měli by rodiče navštívit dětského lékaře a potom i dětského očního lékaře,“ doporučuje Jaroslava Helmanová. „Při šilhání totiž chybí spolupráce očí a mozek vnímá obrazy dva, proto utlumí obraz slabšího oka a vnímá jen obraz vedoucího oka. Tady potom chybí prostorová složka, a může se rozvinout tupozrakost.“ Při léčení jsou důležité správné brýle, pokud ale dítě šilhá i s brýlemi, už musí na operaci okohybných svalů.

Slabší oko se musí cvičit

Děti s takzvaným okluzorem, náplastí přes zdravější oko, vlastně své hůře vidící oko procvičují. To se nazývá pleoptická léčba. Podle Jaroslavy Helmanové je jejím cílem rozvoj barvocitu, vnímání světelných podnětů a výcvik zrakové motorické orientace, oko -ruka, oko - noha.

Oční lékařka Jaroslava Helmanová s moderátorkou Dášou Kubíkovou

„Po vycvičení slabšího oka přichází na řadu ortoptika, kdy se secvičují oči obě. Tady už je důležitá spolupráce rodičů, kteří zajistí motivaci doma i v nemocniční péči. Je velmi nutný zodpovědný přístup,“ upozorňuje lékařka. „Jde o dlouhodobou záležitost, protože výsledky se dostaví asi tak až za pět let. Po 9 roce věku ale už naděje na vyléčení tupozrakosti není, což může ovlivnit celý další život, při výběru povolání, povolení řízení auta a podobně.“

Čtěte také

Dětská ortoptická oční ambulance v Nemocnici Třebíč byla založena už v roce 1945 a až donedávna byla jediná v kraji Vysočina, věnuje se komplexní péči o dětský zrak. „Nepodceňovat oční vady, nebát se a problém řešit, všechno se to rodičům i dětem mnohonásobně vrátí.“ radí Jaroslava Helmanová.

Chat s Jaroslavou Helmanovou

autor: dak
Spustit audio